Društvo

EU karavan u Nišu. Virtuelno putovanje Evropom

Povodom 9. maja, Dana Evrope, kao i svake godine u poslednje dve decenije, Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje niz događaja širom Srbije, a ove godine u čak 11 gradova. Cilj je promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, kroz predstavljanje saradnje Srbije i EU, saopštili su u EU info kutku.

U organizaciji Delegacije EU i niškog EU info kutka, uz saradnju i značajnu podršku koju pruža Grad Niš, EU karavan stiže u Niš u utorak, 11. maja.

“Tog dana, od 11 do 19 sati na trgu kralja Milana, posetioci će moći da krenu na virtuelno putovanje Evropom i „otvore vrata“ nekih od omiljenih evropskih gradova. Uživaće u šarenolikom sadržaju, interaktivnoj izložbi na kojoj će moći da pogledaju zanimljive video priče uz pomoć savremene tehnologije, a spremne su i mnogobrojne postavke”, ističu organizatori.

Posetioce očekuje:

  • Umetnička instalacija studenata Fakulteta umetnosti u Nišu – jedna od tri najbolje ideje u Srbiji na konkursu „Evropa je ovde“ koji je realizovala Delegacija EU.
  • 3D slika u izradi mladih umetnika iz udruženja ARTEF – slika koja ruši barijere i zidove stereotipa, podseća na fundamentalne vrednosti mira, slobode, solidarnosti, uzajamnog poštovanja.
  • Izložba „Rastemo zajedno“ sa lokalnim partnerima EU info kutka, na kojoj su prikazani rezultati njihovih EU projekata i značaj saradnje i međusobne povezanosti.
  • Punktovi za fotografisanje, štampanje majica i cegera.
  • Za večernji termin planirano je 3D mapiranje Tvrđave, gde će od 21 sat kroz video formu biti prikazano partnerstvo Srbije i EU, solidarnost i podrška.

***
Širom Evrope, 9. maj se obeležava kao rođendan Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. predstavio svoju deklaraciju u kojoj je predložio stavljanje proizvodnje uglja i čelika u Francuskoj i Nemačkoj pod nadzor jedne institucije i ovaj dokument se smatra kamenom temeljcem onoga što će kasnije postati Evropska unija – zona mira, bezbednosti i prosperiteta kakvu Evropa do tada nije videla.

Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža tradicionalno svake godine u maju nizom događaja slave Dan Evrope, sa željom da se građanima približe vrednosti i ideje EU, kao i značaj evropskih integracija Srbije. Da je Srbija deo Evrope potvrđuje i ova kampanja koja ukazuje na to da ona nije samo fizički i geografski njen deo već pre svega kulturološki, vrednosno, po tradiciji i istoriji. Bogatstvo je u različitostima koje nas spajaju!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com