Kultura

Esperanto – jezik mira i tolerancije u Dečjem centru u Nišu

Na 131. godišnjicu od izdavanja prve knjige na Esperanto jeziku, 26. jula, u Dečjem centru u Nišu otvorena je izložba knjiga i fotografija Esperanto knjiga. Autor knjige i tvorac ovog univerzalnog jezika je Ludovik Lazar Zamenhof.

Organizator izložbe je Esperanto udruženje “Mile Veličković” iz Niša, a izložba će zainteresovani će moći da je pogledaju svakog radnog dana do 1. avgusta.

Esperanto je međunarodni jezik stvoren da bi olakšao sporazumevanje među ljudima različitih nacionalnosti. Stvorio ga je Poljak Zamenhof 1887. godine, kada je i odštampana prva knjiga pisana na esperantu.

Esperanto ima alfabet od 28 latiničnih slova. Oko tri četvrtine reči izvedene su iz romanskih jezika, većina ostatka zasniva se na germanskim jezicima. Kad je reč o fonologiji, zvučni sistem je u osnovi slovenski i vrlo je jednostavan. Većina glagola ne menja oblik po licima, a skoro da ne postoji razlika između muških i ženskih imenica. U vremenu nastanka, a i danas, jezik je bio predmet različitih kritika i oštrih neugodnih komentara, te se ponekad može čuti da je „to italijanski s kojim nešto nije u redu“.

Esperanto je jezik mira, tolerancije i prijateljstva. Smatra se da više od million i po ljudi u gotovo 90 zemalja govori ovim jezikom u razumnoj meri. Esperanto je sastavni deo školskog programa u Kini, Mađarskoj i Bugarskoj. Ppostoji bogata literatura, časopisi, internet portali a u svetu postoje i TV i radio stanice koje emituju program na ovom jezuku.

Zahvaljujući odličnoj saradnji ŽEU u Dečijem centru Niš bi uskoro mogla da počne serija kurseva na kojima zainteresovani mogu da nauče ovaj međunarodni jezik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com