Društvo

Brzobrođani protestovali deveti put. “Ovo je borba koja će trajati dugo”, poručuju (FOTO+VIDEO)

“Ovo je borba koja će trajati dugo, možda i mesecima. Mi smo izvojevali da mašine ne dolaze, to je jako bitno”, rekli su Brzobrođani na protestu koji su organizovali deveti put zbog namere Elektromreže Srbije da dalekovod kroz ovo naselje prođe nadzemnim putem. Oni su i ove nedelje blokirali Bulevar cara Konstantina i uz muziku, sa crnim kišobranima i majicama na kojima je znak za opštu opasnost, poručili da od svojih zahteva neće odustati.

Kažu da imaju garanciju grada, da će ekspertske analize poslati Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, premijeru i predsedniku države.

“Imamo garanciju grada, ako im se može verovati, da će sve ono za šta se potrudila naša intelektualna zajednicama, sa dopisima, ekspertizama, novim studijama izvodljivosti, timom naših advokata, da prosledi Ministarstvu energetike, Ministarstvu zaštite životne sredine, premijeru i predsedniku države”, rekli su na protestu.

Oni ističu da to ne znači da je njihov problem rešen. Mnoge stvari ponajmanje zavise od grada. Grad je u ovom slučaju samo “protočni bojler” prema svim republičkim institucijama.

“Ali su nas po prvi put su nas nakon naših osam mukotrpnih protesta ozbiljno shvatili. Znam da svakio od vas ima hiljadu i jedan problem, ali verujte ako bilo ko od vas bude odustao od ovoga, mi ćemo izgubiti ne samo ovu bitku, nego bilo koju drugu sledeću u ovom našem  naselju. Ovo je lekcija svakom ko pomisli da dođe na vlast da zna da u Brzom Brodu mora da radi za interes ovih ljudi”, poručili su.

Još jednom su istakli da neće odustati od protesta. Čekaju zvaničnu informaciju da je odluka promenjena i da će građani Brzog Broda imati uslove kao i građani u drugim delovima grada u kojim dalekovod prolazi podzemno. Stanovnici Brzog Broda su rekli da će ukoliko odgovora nema morati da preduzmu neke ozbiljnije korake.

 

Da podsetimo, stanovnici Brzog Broda krenuli su sa protestima pre gotovo dva meseca, zbog izgradnje dalekovoda čije žice bi trebalo da prođu pored kuća, škole, vrtića, igrališta i zelene površine uz samu reku Nišavu, koju mnogi stanovnici ovog grada koriste za rekreaciju. Oni su zatrpali rupu koju je iskopao izvođač radova i na tom mestu postavili krst. U dva navrata su sprečili nastavak radova. Poslednji put izvođaču je asistirala i policija, ali su meštani uspeli na domišljat način, mirnim putem ponovo da spreče radove. U međuvremenu, profesor Prirodno matematičkog fakulteta uradio je analizu studije Elektromreže Srbije, i pronašao niz nepravilnosti i nelogičnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Да ли је могуће да грађанин – послодавац чека на добру вољу оних који сервисирају њихове потребе решење проблема ?! Сервисери знају свој посао или добијају отказ !
    Они су за свој посао плаћени парама грађана ! Ту одлагања нема !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com