Društvo

Građani protestovali zbog izgradnje dalekovoda na keju

 Nekoliko desetina gradjana Niša okupilo se danas na nišavskom keju kod tržnog centra “Delta planet” kako bi pokazali svoje protivljenje seči stabala i raskopavanju zelenih površina zbog izgradnje dalekovoda.

Petar Rakovčević iz neformalne grupe “Sačuvajmo kej” kazao je da su se gradjani okupili na keju da bi zaustavili narušavanje dela grada koji za njih predstavlja oazu mira i rekreacije.

“Od nadležnih tražimo garancije da će kej ostati kej, da će ostati parkovska površina i da neće doći do naknadnih preparcelacija, promene namene i pretvaranja u naselje sa zgradama i lokalima”, istakao je Rakočević.

On je kazao da grupa “Sačuvajmo kej” ima najave da će samo kod pešačkog mosta na Nišavi biti posečeno 40 stabala, što, kako je ocenio, predstavlja ekološku katastrofu.

“Tražimo da se nezavisne komisije izjasne da li je ovde uradjeno sve po zakonu i po stručnim standardima. Obratili smo se svim institucijama nadležnim za gradnju dalekovoda, ali nismo dobili još nikakav odgovor”, rekao je Rakočević.

Nišlijka Marija Peternel je kazala da je seča stabala i raskopavanje keja zaprepastilo gradjane i naglasila da je počelo bez najave i bilo kakve table o gradilištu.

“Pročitali smo planove o gradnji do kojih smo došli, a u njima su se nadležni obavezali prema Zavodu za zaštitu životne sredine da neće biti oštećeno ni jedno stablo”, rekla je Peternel.

Ona je kazala da su gradjani posebno zabrinuti za “njihovu” Gabrovačku rečicu.

Protest građana na keju kraj Nišave; Foto: B.Lj

“Planskim dokumentima je predvidjeno da dalekovod ide ispod njenog korita, ali se pitamo kako će to biti izvedeno, da li će biti sačuvana”, rekla je Peternel.

Nemanja Krstić iz neformalne grupe “Sačuvajmo kej” rekao je da su se gradjani okupili da bi pokazali da je to njihov prostor i da su spremni da ga brane.

“Projekat izgradnje dalekovoda na papiru je u redu, ali kada je počela realizacija odmah su se pojavili problemi, najpre u Brzom Brodu, a onda ovde. Ovo je naš izvor slobode i protivimo se bilo kakvom narušavanju”, istakao je Krstić.

Preduzeće “Elektromreža Srbije” (EMS) saopštilo je da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća “Mediana” za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.

Prema navodima nadležnih u tom preduzeću, radovi na iskopavanju javne površine i seči drveća izvode se u svemu “u skladu sa izdatom saglasnošću, u predvidjenom obimu, svedenom na najneophodniji minimum”.

Zbog izgradnje istog dalekovoda stanovnici Brzog Broda su u protekla dva meseca protestovali deset puta i za sada sprečili da u tom delu grada dalekovod bude izgradjen nadzemno.

Njihov zahtev je da provodnici budu ispod zemlje kako se gradjani ne bi izlagali štetnom zračenju.

Protest građana na keju kraj Nišave; Foto: B.Lj

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Nažalost, značajna količina el. enegije mora da ide kroz provodnik, bilo vazdušno bilo podzemno. Nemožemo bez struje. Mora se dograđivati el. energetska infrastruktura ali na takav način da što manje utiče na kvalitet života ljudi. Što se tiče zračenja to nije radioaktivno zračenje. Manje je nego kada prislonite mobilni uz uho. Postaviti podzemni dalekovod, pa sve kasnije dovesti u prvobitno ili bolje stanje. Protesti su pozitivni, za svaki slučaj. Nikakva preparcelacija i prenamena ne dolaze u obzir. To treba da ostane zeleno šetalište pored reke. Ionako ih u Nišu nema dovoljno.

  2. E pa ovi što protestuju stvarno ga preteraše! Sve valjano što treba da se uradi njima ne valja. Vreme je da se uzme motka i ovaj olon razjuri!

  3. Velika podrška za građane,totalno uništenje ovog dela keja kod toplane stvarno žalosno i nepotrebno

    1. Da bila tamo prelepo je ,ako nisi bio idi sto pre da vidiš šta je lepota i koliko nam je prelepa Srbija
      A da naš Niš ima isto što i Bg naš Niš bi bio još lepši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com