Kultura

Dr Miomir Korać – Medijana mora da bude otvorena 365 dana u godini, da tu svrate ne samo oni koji su tu pošli, već i svi koji tim putem prolaze

Tim arheologa na čelu sa dr Miomirom Koraćem godinama nas iznenađuje važnim otkrićima, a od Viminacijuma je napravljen lokalitet koji zadovoljava sve svetske standarde.

Dr Korać sa svojim timom godinama radi na popularizaciji arheologije i upozorava javnost na važnost čuvanja i negovanja kulturnog nasleđa. Za sebe kaže da je srećni sluga “zakopanog blaga”.

“Kada čoveg dođe do nekog vremena ili prostora, doba, tek onda vidi da je ustvari on sluga nečega, daleko bilo da je on gospodar. Služite nečemu, rizikujete nešto i shvatite ustvari da ste privilegovani. Tri hiljade godina je prošlo i baš vi istražujete taj prostor. Kako čovek onda da ne bude zadovoljan i privilegovan da radi to što radi”, kazao je dr Korać Niškim Vestima.

Mnogo je toga otkrio, mnogo je uradio. Ističe da nauka i naučni radnici ljubomorno čuvaju ono što istražuju, ili ih samo interesuje odrđeni segment tog istraživanja u smislu naučne obrade tog materijala i razrešenja šta on predstavlja. Dr Korać smatra da nauka pripada svima, da ona mora da pokaže svoje lice u pravom smislu te reči.

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac istraživanja na lokalitetu Viminacijum; Foto: printscreen RTS

“Smatrao sam da ono što istražite ne treba da bude za jednu privilegovanu grupu koja ima prilike da to vidi i oseti, već da treba da vide i ostali ljudi. Kada vide svi ostali onda možemo da shvatimo šta imamamo, a kada shvatimo šta imamo onda ćemo to i da pokažemo, a onda će neki putnici namernici, odavde ili iz sveta da nas posmatraju kroz to. Oni će jednu pozitivnu sliku odneti, ne samo o vama, po najmanje o vama, već i o tom mestu, o prostoru, o široj zajednici-to je jedno naše ogledalo. Nauka je zapravo kada od znanja napravite proizvod. To smo uradili na Viminacijumu, daleko od toga da sam ja uradio. To je jedan brod sa kapetanom, ali ništa bez onoga ko brine o navigaciji, o mašinskom delu, u stvari ništa bez onih 25 mojih gusara, 16 doktora nauka i 9 doktoranata koji su motorna snaga te pameti. Oni su jedno jezgro, nukleus jedan koji vibrira, a onda ekspldira i napravi ta čuvena naučna dostignuća”, rekao je dr Korać.

Dr Korać ističe da u Srbiji ima lokaliteta, kojih svi mi moramo da budemo svesni. Moramo da znamo da smo mi jedno sazvežđe, a ti lokaliteti i u Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Nasusu su biseri koji svetlucaju u tom sazvežđu. Na Medijani je rođen jedan rimski imperator koji je promenio civilizacijsko lice naše zemlje. Nama ne traba da klecaju kolena pred Konstantinom, ali moramo da budemo svesni onoga što nam je on ostavio.

“Voleo bi da to “trči” brže, da bude ponos i dika tog Naisusa, jer mi nemamo ništa vrednije od toga, a da je poznato u svetskim razmerama”.

Dr Korać ne želi da se osvrće nazad. Kaže bilo je to što je bilo sa Medijanom, ali dodaje da moraju da dođu drugi dani. On misli da nam se ti dani smeše. Podseća da je Ministarstvo trgovine i turizma odobrilo 15 miliona dinara za studiju u kojoj će se naći svi lokaliteti na kojima su rođeni rimski imperatori. Predsednik Srbije je najavio da će kroz program “Srbija 2020.-2025.” biti uložena značajna sredstva u svaki od tih lokaliteta da zasijaju onako kako treba. A uloženi novac će se svakako vratiti jer ćemo upravo tu da dovedemo turiste iz celog sveta.  Od Sremske Mitrovice pa do Lebana (Caričinog grada) rođeno je 18 rimskih imperatora. To je takva impozantna stvar da je jedan slogan na CNN-u, “Welcome to Homeland of Roman Emperors” (Dobro došli u zemlju rimskih careva) nešto što i te kako ima prođu – tvrdi Korać.

“Moramo da  pokažemo to lice naše zemlje koje jeste lepo i jeste sveto, da pokažemo taj segment koji nas izjednačava sa drugima, koji nas ne spušta nigde ispod, već nam kaže i vi ste egal sa njima. Imate 18 rimskih imperatora, to niko nema sem Italije, učinili ste mnogo za civilizaciju Evrope, porodili ste i pre Rimljana divne civilizacije Lepenskog vira, Vinče… Vidite koliko stvari smo mi zadužili, mi moramo da svakog trenutka budemo svesni da to trebamo da prezentiramo i da sačuvamo. Ja delim sa vama radost da ćemo to i uraditi i da ćemo dočikati te dane da Medijana ne bude u svetlu već da bude okupana svim sjajem koji ona ima, sa svom svetlošću različitog sadržaja kako se danas prezentiraju ti lokaliteti, da ne ugrozimo njenu autentičnost, da ostane ono što jeste, a da opet omogućimo jedan konfor svim ljudima koji to žele da vide. Ona mora da bude otvorena 365 dana u godini, evo 1. januara ne mora, ali sve ostale dane ona mora da bude otvorena. Ja želim da vidim da svi oni koji se nisu uputili u Medijanu, a možda prolaze tuda, da njihova deca u kolima viknu “tata, mama eno je Medijana, ja hoću da vidim rimskog imperatora” i zaustave se, obiđu lokalitet i ako nisu imali nameru“, kazao je dr Korać.

Prebogatu istoriju treba čuvati, gospodin Korać sa svojim timom su upravo primer odnosa prema istoriji i brige za njeno očuvanje i prezentovanje. Po muzejima Britanije, Francuske i Nemačke i Španije pravi se biznis od vekovima kradenih i švercovanih arheoloških eksponata, kolonijalne sile su pustošile sve što su mogle, ljudi stoje u kilometarskim redovima da te eksponate vide, a ova država sve to ima, samo treba da iskoristi.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Lepo je gospodin Korać iskritikovao nišku vlast i niški Muzej, ali rekla bih da će sadašnja ekipa potpuno ukočiti sve aktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com