Stari Niš

Dobar Hrišćanin i “Jupiter na prestolu”

Otkriće antičke figure “Jupiter na prestolu” iz 1938. godine, jedne od najznačajnihih malih skulptura u zbirci narodnog Muzeja, propratile su svakojake priče, a to kako je priložena muzeju, priča je za sebe.

“Jupitera” je sa nišavskog dna izvadio bager vlasnika Vladimira Domazeta, poznatog niškog sodadžije. Radnici su uočili oveću “peskovitu grudvu”, iz koje su virili pojedini delovi “od čoveka” i odmah je odneli gazdi.

Wikipedia

Domazet je pretpostavio da je kakva starina, ali kada je to videla i njegova žena, uplašila se i rekla da joj ne unosi u kuću to “crno čudovište” – “đavo li je, šta li je” – da ih ne zadesi kakva nesreća.

I, prvu noć, “crno čudovište” je “provelo” u ostavi u dnu dvorišta, a Domazet, kome neki školovani ljudi rekoše da se može obogatiti, ode pravo u advokatsku kancelariju svom komšiji Borivoju Gojkoviću, jednom od osnivača niškog Muzeja, i izvadi “čudovište” iz zembila, te reče:

Osnivači: Adam Oršić Slavetić, Rudolf Bratanić, Borivoje Gojković, Aleksandar Nenadović i Borivoje Popović.

– Gospodin Boro, molim te, da ovo pogledaš i kažeš mi šta je i vredi li nešto. Na šta Borivoje uze skulpturu i, ne mogavši da prikrije oduševljenje, reče:

– Vredan je ovo nalaz, komšija. Samo, da znaš, iako su tvoji radnici našli ovu figuru tvojim bagerom, ne znači da je tvoja …

– Kako ?!

Narodni muzej Niš

– Možeš je zadržati, mozeš je i prodati, ali ne izvan granice, to je nacionalno dobro – i dodao – a možeš je pokloniti i niškom Muzeju. Domazet je, uzgred, ispričao i šta mu je žena rekla i gde je figura prenoćila, na šta ga Gojković upozori:

– Ostane li ti ova figura u tvojoj kući, Domazetu, možda i bude kakvo zlo, jer ona predstavlja tuđe božanstvo, rimsko …

– Rimsko!

– Da – potvrdio je Gojković i nastavio – a kakav bi ti bio dobar hrišćanin kad bi, pored svoje slavske ikone, imao i tuđe božanstvo! Zato, postupi kao i mi koji sve dajemo u muzej. Ovaj grad biće ti zahvalan ….

I Vladimir Domazet je odahnuo: oslobodio se “crnog čudovišta” …

Izvori:
Niške Anegdote XIX i XX veka Vidosav Petrović
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com