Društvo

“Božićna zvezda” obasjaće nebo posle 800 godina

Prvi put u 800 godina, “Božićna zvezda” obasjaće nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Dve najveće planete Sunčevog sistema, gledano sa Zemlje, približiće se danas toliko blizu da će izgledati poput “dvostruke planete”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svetlosna tačka, što će prema najavama astronoma, izgledati spektakularno.

 

dr Dragan Gajić, astrofizičar

‘’Jupiter i Saturn su u takozvanoj velikoj konjukciji kada će biti najbliži ali se prividno neće spojiti, ali će se primaći na nekih 6 lučnih minuta. U trenutku kada se planete približe biće na rastojanju od 800 miliona kilometara, ali za nas oni će se na nebejskoj sferi videti kao da su skoro spojeni i to je u astronomiji interesantna pojava što se jednim teleskopom mogu videti obe planete u isto vreme’’- kaže dr Dragan Gajić, astrofizičar i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Dodaje da se Jupiter i Saturn približavaju na svakih 19 godina, ali ne ovako blizu kako će to biti sada.
Zadnji put ovakva konjukcija zabeležena je 1226. godine.

‘’Jupiter i Saturn će u trenutku ‘’spajanja’’ biti jako nisko tako da se ova pojava na nebu iz grada ne može videti, osim ako se posmatrač ne nalazi na nekoj viskoj zgradi i ne smetaju mu okolna brda i zgrade’’- dodaje Gajić. Jupiter će se prvi pojaviti i znatno je sjajaniji od Saturna, bar desetak puta.

Foto: Atronomsko društvo “Alfa”

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primetiti, prilično je retko. Sledeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, biće tek 2080. godine.

Konjukcija zvezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Vitlejemske zvezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvezda je Sveta tri kralja dovela u Vitlajem gde se rodio Isus.

Stručnjaci kažu kako će se ovaj redak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca, zimskog solsticija. Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

U astronomskom smislu ova konjunkcija nema veliki značaj ali reč je o vrlo retkom događaju koji je atraktivan za posmatranje i može se videti golim okom, kaže dr Dragan Gajić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com