Društvo

Disić prekinuo štrajk jer je dobio pravo na žalbu

Profesor istorije bez zaposlenja Živadin Disić je posle 48 časovnog gladovanja prekinuo štrajk glađu jer je, kao je rekao,  obavešten od Suda da je doneto novo rešenje  po kome ima pravo da se žali drugostepenom organu na odluku suda.

“Prekinuo sam štrajk jer je sada doneto rešenje koje je po zakonu  koji mi omogućava da se žalim. Šta će se dalje dešavati videću. Sada idem na Apelacioni sud, a oni će, ili sve vratiti prvostepenom sudu ili će doneti svoju odluku”, kaže Disić. “Meni je najvažnije da je pravda u ovom delu zadovoljena i da sam ja dobio pravo da se žalim”.

Disić dodaje da ga je na razgovor pozvao i predsednik suda, te da je sa njim bio izuzetno korektan i ljubazan, objasnio o čemu se radi i kako će se dalje postupati u njegovom slučaju.

“U Višem sudu su mi rekli da je rešenje u kome stoji da mogu da se žalim višim sudskim instancama doneto još 31. januara, ali da verovatno nije još stiglo do mene.Po tom rešenju imam pravo žalbe u roku od 15 dana od prijema rešenja”, kaže Disić.

Disić je pre nekoliko godina pokrenuo radni spor protiv OŠ “Sveti Sava” zbog mobinga. Spor je izgubio ali je morao da plati sudski spor u iznosu od 150.000 dinara što je uz pomoć porodice i prijatelja i učionio.

Posle izgubljenog sudskog proseca mora da plati sudsku taksu u iznosu od 274 hiljade dinara. On tvrdi da kao socijalni slučaj koji prima socijalnu pomoć treba da bude oslobođen ove takse, ali umesto toga sud je doneo odluku da sumu isplati u šest rada zbog čega je započeo štrajk glađu.

Živadin je u svojoj molbi za oslobađanje od takse zatražio i pisano obrazloženje kako bi se eventualno obratio višim sudskim instancama, domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, što je u rešenju koje je dobio izostalo, a što ga je posebno pogodilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com