Politika

Uzbunjivač Živadin Disić, profesor iz Niša, već oko nedelju dana protestuje ispred VKS u Beogradu

Ivanović: Nad uzbunjivačima se vrši odmazda i progon, a Zakon o njihovoj zaštiti je mrtvo slovo na papiru

Uzbunjivač Živadin Disić, profesor iz Niša, već oko nedelju dana protestuje ispred VKS u Beogradu. Nakon što je podneo više stotina prijava od 2008. godine, rizikujući karijeru, zdravlje i bezbednost i svoju i svoje porodice, umesto primene Zakona o zaštiti uzbunjivača dobio je – otkaz!

Država, vlast i sudstvo puštaju niz vodu sve one koji se bore za poštovanje zakona i pravdu. U zemljama u kojima postoji vladavina prava uzbunjivači su zaštićeni, često i nagrađeni makar od javnosti za svoju hrabrost i čestitost, jer se bore za očuvanje zakona. Kod nas država bukvalno sankcioniše uzbunjivače i umesto sigurnosti ostavlja ih same na ulici.

Iako postoji jasan Zakon o zaštiti uzbunjivača, nad uzbunjivačima u Srbiji vrše se odmazda i progon, a oni ostavljeni i prepušteni sami sebi, bez podrške države i sudstva, kaže Sunčica Ivanović, predsednica Udruženja „Borba 018“ i potpredsednica stranke Zajedno za Srbiju.

„Država i vlast hoće da preko uzbunjivača pošalju poruku građanima šta će se desiti ukoliko budu sledili put pravde i zakona“, kaže Ivanović.

Ona dodaje da uzbunjivač nije rešio problem time što prijavi nezakonitosti u svojoj organizaciji, jer najčešće pripadnici SNS-a ili SPS-a zloupotrebljavaju zakon, a na čelnim pozicijama nalaze se takođe njihovi kadrovi.

„Zakon je samo fiktivno slovo na papiru koji može da se primeni samo uz odobrenje vrha SNS-a, ovako, vidite i sami da ništa ne znači. Uzbunjivač je ostavljen i prepušten samom sebi, a onda se vrši odmazda, progon i teror onoga ko je prijavio“, ističe Ivanović.

Ona podseća da u slučaju devet žena iz Ćuprije, koje su prijavile sve nezakonitosti u visokom obrazovanju, država nije uradila ništa.

„Krupne stvari kao falsifikat, sumnjive diplome, nekompetencija kadra, sumnjive akreditacije nikad nisu rešene“, kaže predsednica Udruženja „Borba 018“.

Ivanović dodaje da su građani odavno izgubili poverenje u institucije, a da je kriminalna hobotnica vlasti pustila pipke u svim delovima sistema.

„Zato pozivam sve građane da dignu svoj glas i pridruže se protestu „Protiv kriminalne vlasti“, koji će biti održan u Beogradu, 16. oktobra, od 12 časova ispred Republičkog javnog tužilaštva“, zaključuje Sunčica Ivanović.

Da podsetimo, Disić je poznat javnosti zbog incidenta u OŠ “Sveti Sava”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

24 Komentara

  1. Proveriti prvo ko je Zivadin Disic. Ne tako davno pravosnazno osudjen za fizicki napad na kolegu u sred skole Sveti Sava. Ali u danasnjem magnovenju i pamcenjem Srba koje traje sest sati, moguce su i ovakve stvari. Od krivca do uzbunjivaca.

    1. Колико си плаћен да лажеш и измишљаш? Кажи и нама да се и ми пријавимо…

    2. Колико си добио за ово лагање? Сендвич, два…? једну црвену, три, пет?

    3. “Bobane”, ili već ko si, tvoje laži neće pomračiti istinu koju zna cela Srbija. Igor Đorđević je osuđen pravnosnažno za uvredu i fizički napad na mene!
      A ti nastavi da botuješ!

    4. Evo ja nisam papirološki srpkinja, a dušom jesam i pamtim istinite događaje još od II Svetskog Rata, mog oca rođenog 1914 godine, preživeo Mathauzen ( Gusen) od 1942.godine…
      Pa , da vas upitam pošto je vaš komentar prvi, a pitam se kako ste uspeli brže od mene da uputite ovom čoveku koga poznajem podršku?
      Vi ste čekali da izađe ova vrsta pružanja podrške, a čovek ispred suda, pa da tipkate?
      I znam profesora ali čoveka.
      Da probamo umesto tipkanja da pešačimo od Niša do Beograda i budemo sa njim.

  2. Диске, верујем да има још наде за спровођење закона правде. Верујем да и наш председник није упознат са неспровођењем закона! Треба веровати и у часне судије, а има их, да ће коначно почети са спровођењем закона. Са жаљењем можемо констатовати да је гламурозни просветни систем без организације и борбе за права радника. Можда смо једини у Европи/ свету разоружани што се тиче права на штрајк, заштите права раника, правде, примене закона. Диске будиш просветаре и дубоког сна, будиш их да почну деловати и размишљати словом правде и закона.

  3. Колико је индивидуа која се одазива на “председница Врховног касационог суда” недостојна своје функције показује ова тужна слика постављеног шатора испред, бар тако би требало да буде, куће правде и праведности – зграде Врховног касационог суда. Та гордост и та охолост поменуте индивидуе која, ни на писмено обраћање уз позив на разговор није одговорила јасна је порука свима нама – КО ВАС Ј…Е КАД СТЕ ГЛУПИ. И да се разумемо, не ради се овде о неком циркузанту који нема преча посла него о ПРОСВЕТНОМ РАДНИКУ, ПРОФЕСОРУ ИСТОРИЈЕ КОЈИ, УМЕСТО ДА УЧИ ВАШУ И НАШУ ДЕЦУ, “ПРОСИ” ПРАВДУ И БОРИ СЕ ЗА ГОЛИ ЖИВОТ… срце ми се поцепа на ситне комаде сваки пут када схватим колико смо, ми као људи, ниско пали, отупели на туђу невољу, алави за сопствене стомаке, пргави и нетрпељиви, мрачни и хладни, без осмеха и разума… и као такви ћемо нестајати један по један.

  4. Danica:
    Tuga i sramota, mene sramota da jedan profesor toliko dugo vodi borbu i da mora da štrajkuje po ko zna koji put jer sudstvo i tužilaštvo ne rade , očigledno za nekorumpirane i profesore , u stvari obične ljude 😪
    Pitam se dokle ?!!!? Dokle više?
    Sram da ih bude i pojedinim sudijama i tužiocima , ostavke !! Sve narod zna , zakleli ste se USTAVOM!

  5. Da, da tako mediji menjaju istinu. Iz kojih izvora je to da on nije kriv, pa zasto je bio otpusten? Pritom drugi nastavnik nije otpusten, zasto ako je on kriv??? Da nije Djilas kriv? Manipulacija medija je opasna stvar.

    1. U zemlji Srbiji je sve moguće…. Disić nije udario kolegu a dobio je otkaz zbog toga, a kolega ostao da radi iako je možda trebalo da budu suspendovani obojica dok se ne reši spor. Ali to nije najgore, Disiću je oduzeta odmah licenca, iako se to radi tek kad se dokaže krivica, što ovde nije slučaj…. Što znači da je sve namešteno, jer je nekom smetao sa svojim prijavama kao uzbunjivac!

      1. Nalaze oni lažne svedoke za sve…jedna zaštićena prijateljica svih direktora mi je psovala mrtvu majku pretila na radnom mestu
        Nagradila je drugarica direktorka sa 30% na platu za FALSIFIKOVANJE I VREĐANJE
        MENI OTKAZ ZA NEPFIMERENO PONAŠANJE
        PRIMERENO JE BITI PROST I NESPOSOBAN…
        ODVRATNO STANJE U OBRAZOVANJU I NAUCI
        PO ZAKONU RADE ŠTA GOD HOĆE

  6. Disic je jedan od najboljih profesora, a i dobar je covek. Posten je i uvek je imao razumevanja za decu. Zelim da se izbori za pravdu i opet predaje deci, jer on to najbolje ume

  7. Puna podrška profesoru Disketu. Čovek koji trpi torturu već dugi niz godina. Sramota za predsednicu VKS što ne primi ovog čoveka na razgovor. Sramota za vlast, sramota za celo društvo zbog nepravde prema profesoru.

  8. Interesuje me zašto je ponovo dobio otkaz kada se prošle godine vratio u školu?

    1. Vrhovni sud vratio na ponovno postupanje i opet je Osnovni sud presudio u moju korist.

  9. Država je usvojila zakon o uzbunjivacima izgleda samo da bi ih maltretirala, da se sami prijave za torturu, otkaz, jer pošteni i časni ljudi ne mogu normalno da žive u Srbiji…. Velika podrška za profesora Disića, nadam se da će pravda biti zadovoljena! Predavao je mom detetu, odličan profesor, odličan pedagog! Sramota za državu!

  10. DISKE@profauzbunjivac,
    poštovani bivši komšija, bolje predstavite javnosti koju ovde zaludjujete golemom nepravdom vama učinjenom, šta ste uradili sa stanom koji su vam roditelji vaših tadašnjih djaka ustupili na korišćenje početkom 1990.tih jer niste imali gde sa porodicom. U šta ste pretvorili tu vešernicu, i šta je tu otkriveno od strane EPS-a kada je bomba pala krov za vreme rata.
    Godinama sa nevericom i prezirom gledamo vašu kuknjavu po medijima, i vrlo dobro prepoznajemo taj šablon ponašanja žrtve ogromne nepravde koja je došla nakon epizoda nekontrolisane agresivnosti ka svojoj okolini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com