DruštvoMlade nade

Decenija niškog volonterizma

Nekada Omladinske radne akcije, a danas aktivizam mladih ili volonterizam. Ovaj društveni angažman mladih ljudi koji podrazuzmeva dobrovoljan i besplatan rad, je deo istorije svake civilizacije, a u Nišu je zaživeo pre deset godina.

Koliko je važno razvijati volonterizam pokazuju brojne aktivnosti koje su mladi niški volonteri uradili poslednjih deset godina. Misiju su započeli na Nišvil džez festivalu.

Marjan Cvetković je jedan od pokretača Nišvil džez volontera, kome je grad Niš dodelio priznanje “Car Konstantin” za dopinos razvoju volonterizma.

Priznanje pre svega doživljavam kao trenutak da se grad setio početka organizovanja volontera i prepoznavanja značaja volonterizma za Niš i sve te mlade ljude koji su bili svih ovih godina u našem gradu. Nagrada samo podiže nivo odgovornosti da budemo još veća podrška mladima da neguju dobrovoljstvo, jer je to prava slika tolerancije, solidarnosti, i sigurno najlepša slika koju šaljemo iz našeg grada već deset godina”, kaže Marjan koji je i sam bio volonter, a danas je lider sa dragocenim iskustvom.

Foto: Facebook arhiva

Već 18 godina se bavim mladima kroz različite organizacije. Prvi put sam se našao u ulozi volontera na beogradskoj Univerzijadi, koja je te 2009. godine prvi put okupila 8.000 volontera. Po povratku sam bio rešen da ta velika volonterska priča zaživi i u našem gradu. Predložio sam direktoru Nišvila on je prihvatio i već naredne godine smo krenuli. Ostalo je istorija”, otkriva Marjan objašnjavajući suštinu volonterskog angažovanja mladih.

Foto: Facebook arhiva

Želeli smo da napravimo organizaciju koja će biti primer da mladima pokažemo koliko je značajno da pruže doprinos lokalnoj zajednici kroz koji će se i oni razvijati. Ideja je bila da sve ono što se meni možda nije dopadalo kroz moja volonterska iskustva otklonimo, a da ono što vredi sačuvamo i unapredimo. Mladi su to prepoznali i evo, trajemo deset godina”, kaže Marjan.

Foto: Facebook arhiva

Iz grupe volontera koja je počela 2010. godine vremenom su se stvarale nove volonterske ekipe koje su razvijale svoje volonterske priče. Deo njih je u okviru Mladih ambasadora, zatim volonteri Dečije interne klinike, a velika većina njih je volontirala na brojnim nacionalnim i međunarodnim događajima gde su na najbolji način promovisali naš grad.

Mladim ljudima mnogo znači to što im neko ukazuje poverenje i pruža šansu da se dokažu. Istovremeno, kroz taj angažman oni stiču brojna poznanstva, odrastaju i sazrevaju, a pored druženja i prijateljstava, upoznaju razne veštine koje im koriste tokom školovanja i kasnije pri traženju posla”, navodi Cvetković, nekadašnji predsednik Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), član Tima Evropa, jedne realitvno mlade mreže nacionalnih eksperata za teme u vezi sa Evropskom unijom što je osnovna profesionalna preokupacija ovog mladog čoveka.

Foto: Facebook arhiva

Za poslednjih deset godina na Nišvilu je učestvovalo 3.000 volontera iz 120 gradova zemlje i inostranstva. Ove godine bilo ih je iz Alžira, Portugalije, Rusije, Indije, Amerike, Francuske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com