DruštvoStari Niš

Dan oslobođenja Niša od Turaka

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan. Niš 11. januar obeležava kao svoj praznik.

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara veoma važan za razvoj grada.

“Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću”.

Povodom ovog, za Niš značajnog istorijskog događaja, grad svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima. Nagrada „11. januar“, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno 1995. godine, dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Dobitnici Nagrade „11. januar“ za 2020. godinu, u konkurenciji kolektiva su muzička grupa „Lutajuća srca“ i Dom zdravlja Niš. U konkurenciji pojedinaca dobitnici su mr Novica S. Ranđelović, naučni radnik, ekonomski istoričar i publicista; Miloje Branković, direktor EcotradeBG iz Niša i počasni konzul Mađarske i posthumno – Saša Seferović, anestetičar Kliničkog centra Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com