Stari Niš

Dan kada avionske bombe nisu birale ciljeve

8. april 1941. – Niš je prvi put u svojoj istoriji bombardovan iz vazduha. Bilo je to ujedno i jedino bombardovanje od strane nemačke avijacije. Kasnije u toku Drugog svetskog rata, kao i 1999. godine Niš je mnogo puta, uz ogroman broj žrtava i materijalnog razaranja, bombardovan od strane “saveznika”.

Kao i u Beogradu dva dana ranije bombardovanje je izvedeno u ranim jutarnjim časovima, kada su ljudi kretali na posao. U svom obrušujućem letu nemački avioni JU-87 (u narodu zvani “štuke”) aktiviraju specijalne sirene, koje proizvode zastrašujući zvuk i koje su u mnogome povećavale paniku kod stanovništva. Pred naletom 40 bombadera i lovaca bila je ućutkana i onako slaba protivavionska odbrana i grad je bio zasut bombama. Tokom ovog bombardovanja najviše je stradala Železnička radionica i Palilula. Porušeno je dosta kuća i zgrada.

Prilikom ovog bombardovanja poginulo je oko 500 građana Niša (tačan broj nikad nije utvrđen). Nastala je velika panika u gradu, a više od polovine građana napustilo je Niš i izbeglo u okolna sela. Žrtve nekoliko dana nisu mogle biti sahranjene.

U kasnijim bombardovanjima od stane anglo-amerikanaca, kojih je bilo mnogo poginulo je oko 1800 građana. Poslednji napad saveznika bio je 8. oktobra neposredno pred oslobođenje.

Prema istoričaru Dragolјubu Ž. Mirčetiću i njegovoj knjizi “Vazdušna bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu 1941-1944. godine”, na pitanje koliko je puta Niš bio bombardovan sa sigurnošću se ne može odgovoriti. Te brojke se kreću od 32 do 67 puta, ali je jedno nepobitno da Niš spada u najviše bombardovana mesta u Jugoslaviji u toku Drugog svetskog rata.

Američki avioni bombardovali su okolinu Niša i nekoliko dana posle oslobođenja, ovog puta jednu kolonu Crvene armije na putu prema Aleksincu, a 21. oktobra i niški aerodrom na kome je bila Sovjetska aijacija

Inače Niš je doživeo i još dva-tri bombardovanja sovjetske avijacije, sa manjim brojem aviona koji su precizna pogađali samo vojne cilјeve.

tenkovi
“The Balkans in flames. German tanks in the Serbian city of Nis, Spring 1941 (historyimages.blogspot.com)

Nakon ovog bombardovanja Nemci su se već slećeg dana praktično ušetali u Niš. Niš je u početku bio pod upravom nemačkih invazionih trupa. Korpusne jedinice bile su već 14. aprila raspoređene na teritoriji dela Srbije, a komandno mesto XI armijskog oklopnog korpusa nalazilo se u Niškoj Banji.

Vila Zone Gorica Nis zpstqgmfav6
Nemački vojnici u dvorištu vile „Zone“ Dragiše Cvetkovića na brdu Gorica

U dva svetska rata, Niš je dva puta padao u ruke neprijatelja, i ukupno bio 78 meseci pod upravom agresorske vlasti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com