Društvo

Budućnost rešavanja sporova je u medijaciji

Licencirani posrednici južnog regiona, okupili su se u Nišu, razmenili iskustva i još jednom istakli prednost medijacije prilikom rešavanja sporova, jer je ovaj postupak jeftiniji i mnogo brži. Druženje medijatora organizovala je Regionalna kancelarija posrednika Niš.

“Kao glavna prednost medijacije iz prakse domaćih i stranih sudova istakao bih da prosečan sudski spor traje 337 dana dok se prosečna medijacija završava za period oko mesec dana, što je deset puta brže. Takođe, troškovi medijacije su znatno manji od cene redovnog sudskog postupka”, rekao je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov.

Regionalna kancelarija posrednika Niš dovela je na južne prostore Fakultet političkih nauka Beograd i JP Službeni glasnik koji je po prvi put, nakon 30 godina rada organizovao pripremnu nastavu za pravosudni ispit u Nišu, van svog sedišta u Beogradu. Tako je osnovnu obuku u Nišu prošlo oko 200 polaznika. Predstavnica Regionalne kancelarije posrednika Violeta Stamenković najavila je da će već 6. decembra biti organizovana specijalizovana obuka iz porodične medijacije.

Violeta Stamenković, Regionalna kancelarija posrednika

“Informisanost učesnika sporova nije još uvek na zadovoljavajućem nivou. U Višem i Osnovnom sudu građani putem Info službe mogu da dobiju neophodne informacije kako da dobiju stručnu pomoć i uključe se u postupak medijacije.

Pored toga, sklopljen je i Protokol o saradnji sa JКP “Objedinjena naplata” i JКP “Gorica”, čiji je cilj obostrani interes za rešavanje sporova između javnih preduzeća i nihovih korisnika kako bi se eventualni sporovi rešili van ročišta za glavnu raspravu i na taj način izbegli nepotrebni troškovi parničnog postupka”, istakla je Stamenković.

dr Ilija Manasijev, asistent na fakultetu Justinijan Prvi iz Skoplja

Osim medijatora iz Srbije, skupu su prisustvovali i medijatori iz Makedonije i Bugarske. Profesor fakulteta Justinijan Prvi iz Skoplja, dr Ilija Manasijev, licencirani predstavnik iz Skoplja rekao je da ni u ovoj državi rešavanje sporova medijacijom nije u potpunosti zaživelo, ali se nada da će tokom vremena i građani Makedonije shvatiti specifičnost ovog postupka.

Druženju medijatora prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić i Katarina Mitrovski, zamenik načelnika Gradske uprave Niša, medijator.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com