Društvo

Borba protiv bele kuge: Kako do RODITELJSKOG DODATKA?

Novčanu pomoć za novorođenče roditelji bi uskoro trebalo da primaju na ruke, odmah po rođenju deteta, najavila je ministarska bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović.

Ova nova mera bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, a uskoro će se formirati Demografski savet koji će raznim merama podsticati rađanje u Srbiji.

Srbija svake godine izgubi populaciju jednog manjeg grada. Zbog toga mere podsticanja rađanja moraju da poboljšaju sliku prirodnog priraštaja odnosno da zaustavi broj opadanja stanovnika u našoj zemlji.

Da bi prirodni priraštaj bio na nuli, 44 odsto žena bi trebalo da ima dvoje dece, 45 procenata troje i 11 odsto jedno.

 „Najvažniji zadatak države je da stimuliše mame i tate da se opredele za rađanje drugog naslednika. Na listi predloga je i drugačija raspodela roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete. Pošto je pomoć kada beba tek uđe u kuću najbitnija, u planu je da se iznosi koji i nisu zanemarljivi, isplaćuju odjednom, po rođenju deteta ili da se bar polovina para isplati odmah, ostatak na rate“, izjavila je Večenjim novostima, Slavica Đukić Dejanović.

Iznosi za roditeljski dodatak se neće menjati koji su 38.000 dinara za prvo dete, 150.000 za drugo, 270.000 za treće i 360.000 za četvrto dete.

Za prvo dete se roditeljlski dodatak se sada isplaćuje jednokratno, a za drugo, treće i četvrto u 24 jednake mesečne rate.

bebe

Kako do RODITELJSKOG DODATKA?

Roditeljski dodatak je mera podsticaja rađanja čiji je cilj povećanje broja dece koja će biti državljani Republike Srbije i u njoj živeti.

Dete može da stekne državljanstvo Srbije i kada majka nije državljanka Srbije, dok prijava detetovog prebivališta na teritoriji Republike Srbije nije povezana sa državljanstvom roditelja (prebivalište deteta je prebivalište jednog ili oba roditelja).

Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Dodatak može dobiti i otac ako ispunjava uslove, a majka nije živa, napustila je dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da brine o detetu. 

Visina iznosa roditeljskog dodatka razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu redosleda rođenja (majke blizanaca, kojima je to prvi porođaj dobijaju dodatak za prvorođeno, kao i dodatak za drugorođeno dete, majke blizanaca koje već imaju jedno starije dete dobiće novac za drugorođeno i trećerođeno dete…)

Roditeljski, kao i dečiji dodatak, usklađuje se dva puta godišnje i za
 prvo dete se isplaćuje jednokratno. Za drugo, treće i četvrto dete roditeljski dodatak se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate.

Roditeljski dodatak ne može se ostvariti ako majka ili članovi porodice u kojoj živi plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 12.000.000 dinara.

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka (ili otac) za svoje prvo, drugo, treće i četvrto dete, pod uslovom:

 • da je državljanin Republike Srbije;
 • da ima prebivalište u Republici Srbiji;
 • da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje;

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak može se podneti najkasnije do navršenih šest meseci starosti deteta.

Od dokumenata je potrebno:

 • Zahtev (formular) koji se može uzeti u Upravi za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu Niš
 • Izvod  iz Matične knjige rođenih sa hologramskom zaštitom  za svu decu – original ili overena fotokopija;
 • Original uverenja o državljanstvu majke, ne stariji od šest meseci;
 • Fotokopija lične karte majke i original na uvid;
 • Original prijave prebivališta za decu, ne stariji od šest meseci;
 • Fotokopija sve četiri strane overene zdravstvene knjižice majke, overena u sudu;
 • Uverenje da niste lišeni roditeljskog staranja iz suda s kojim se potom ide u Centar za  socijalni rad da se dobije zvanično uverenje da majka brine o detetu za koje je podnela zahtev i da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na stariju decu;
 • Fotokopija kartice tekućeg računa kod “Poštanske štedionice” (ako nemate ovde tekući račun, morate ga otvoriti jer se uplata roditeljskog dodatke obavlja samo preko “Poštanske štedionice”);
 • Kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani;

Ako dodatak traži otac deteta, uz ostala dokumenta treba da podnese jedan od sledećih dokaza da se majka ne stara o detetu:

 • Izvod iz matične knjige umrlih za majku,
 • Uverenje Centra za socijalni rad o činjenici da je majka napustila dete, odluku suda da je majka lišena roditeljskog prava;
 • Izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti majke ili rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti,
 • Potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku.

Gde se predaje dokumentacija?

Čitko ispunjen zahtev i svu dokumentaciju, treba da predate tamo gde je formular zahteva i preuzet.

Ako tek posle nekoliko meseci od porođaja podnesete zahtev za republički roditeljhski dodatak, novac će vam biti uplaćen retroaktivno. Sa prvom uplatom dobićete novac za taj mesec i sve prethodne rate, počevši od onog meseca kada ste se porodil, navodi se na sajtu Trudnoća i zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com