DruštvoEkonomija

Od 1. januara roditeljski dodatak za prvo dete 300.000 dinara, za drugo i treće po 100.000 dinara

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je večeras Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kojim se jednokratno izdvajanje za prvo dete u porodici sa 100.000 dinara uvećava na 300.000, a za drugo i treće za po 100.000 dinara.

Pored toga, od 1. januara 2022. godine na snazi će biti i nova odredba po kojoj majke stiču pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće.

„Ovo zakonsko rešenje je, u ime Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kao predlagača“, obrazložio ministar Radomir Dmitrović, koji je istakao da su nove mere populacione politike deo ukupne brige države o porodici, koje treba da zaustave negativan demografski trend sa kojim se Srbija dugo suočava.

On je ukazao na to da je Srbija pre dve godine u odnosu umrlih i rođenih izgubila 37.000 stanovnika, da se ta brojka ove godine približava cifri od 70.000 i da je pored finansijske podrške za demografski oporavak neophodno jačati i promovisati porodične vrednosti u društvu.

Prema njegovim rečima, novim merama populacione politike stvaraju se bolji uslovi za rešavanje stambenog pitanja porodice, što doprinosi njenoj stabilnosti i u velikoj meri utiče na odluku roditelja da prošire porodicu.

Pored odredbi koje su danas usvojene, Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, za roditelje sa dvoje, troje i četvoro dece, propisuje iznose koji se usklađuju dva puta godišnje na osnovu indeksa potrošnje i isplaćuju se u mesečnim ratama.

Za drugo dete roditeljski dodatak trenutno je 255.391 dinar, a isplaćuje se u 24 rate po 10.641 dinar mesečno. Za treće dete iznos od 1.532.346 dinara porodice dobijaju u 120 rata, po 12.769 dinara mesečno, dok se za četvrto dete izdvaja 2.298.519 dinara, takođe u 120 rata.

Prema poslednjem usklađivanju indekasa potrošnje, roditeljski dodatak za četvrto dete je 19.154 dinara mesečno.

Pored ovog, iz republičkog budžeta se izdvaja i paušalni iznos od 5.000 dinara za nabavku bebi opreme, što je prema poslednjem usklađivanju indeksa potrošnje 5.320 dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com