Društvo

Za podsticaj rađanja 650 miliona iz državne kase

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović pozvala je danas u Nišu gradove i opštine da na vreme konkurišu za sredstva za podsticaj radjanja koja će iz državne kase biti podeljena već februara ili marta naredne godine.

Ona je kazala da će za tu namenu iz državnog budžeta biti izdvojeno u 2019. godini 650 miliona dinara.

“U ovoj godini smo za mere populacione politike izdvojili 500 miliona dinara, a u prethodnoj 130 miliona dinara. Pet opština sa područja Nišavskog okruga dobila su ove godine 400.000 evra bespovratnih podsticajnih sredstva”, rekla je Djukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović

Ona je pohvalila mere koje je grad Niš preduzeo kako bi dao svoj doprinos populacionoj politici koju realizuje država.

“Grad Niš Niš je pomogao da deset mladih porodica sa sela pokrene sopstveni biznis i obezbedi sredstva za život. U Nišu su shvatili da za podstcaj radjanja nije dovoljno da žene dobiju samo 50.000 dinara za rodjenje deteta ukoliko su nezaposlene ili 20.000 ukoliko rade. Grad Niš je obezbedio sredstva i za stimulaciju jedne biomedicinske potpomognute oplodnje, pored tri pokušaja do 42. godine žene, koje republika finansira”, izjavila je Djukić Dejanović.

Ona je rekla da Niš ima demografske parametre na nivou državnog proseka. “U Nišu se rodi devet beba na 1.000 stanovnika, a umre 15 osoba, ali ovde imamo opštinu Gadžin Han gde se godišnje rodi pet beba na 1.000 stanovnika, a umre preko 20 osoba”, izjavila je Djukić Dejanović. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da je grad Niš ove godine izdvojio iz sopstvenog budžeta 150 miliona dinara za realizaciju mera podsticajne politike, ne računajući druge program podrške porodicama.

Darko Bulatović

Bulatović je kazao da grad Niš, kada su u pitanju sve mere populacione politike redovno izmiruje i najavio da će naredne godine grad izdvojiti još veća sredstva za podsticaj porodicama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com