Društvo

Besplatna pravna pomoć građanima za podnošenje tužbi

Građani Jugoistočne Srbije koji su u poslednjih godinu dana bili subjekti mučenja i ponižavavajućeg, nehumanog postupanja ili kažnjavanja za vreme svog boravka u policijskim stanicama ili u pritvoru, kao i dok su bili na izdržavanju kazne u zatvoru, mogu da se jave Centru za ljudska prava u Nišu koji će im pomoći da lakše ostvare svoja prava.

Centar za ljudska prva Niš započinje istraživanje koje je vezano za  slučajeve potencijalnog zlostavljanja, torture i drugih vidova nečovečnog postupanja od strane  organa vlasti. Za žrtve potencijalnog zlostavljanja Centar će obezbediti besplatnu pravnu pomoć u delu podnošenja krivične prijave.

Kako ističu, neophodno je da se sama lica ili članovi njihovih porodica obrate Centru za ljudska prava i dostave dokumentaciju koja se odnasi na lekarske nalaze, lekarska uverenja, službene belške i krivične prijave kojju su podnosili, kao i svu drugu dokumentaciju koju su podnosili.

“Mi ćemo proceniti da li ima dovoljno dokaza da podnesemo krivičnu prijavu i pratićemo faze odlučivanja tužilaštva, koje često de vrlo sporo”, kaže koordinator projekta Lidija Vučković.

Ona pojašnjava da postoje dva razloga zašto se radi istraživanje.

“Treba da imamo u vidu da odlučivanje tužilaštva o krivičnim projavmama traje prilično dugo, a i potrebne su nam informacije o praksi da bismo na osnovu toga tražili finansiranje za zastupanje u postupcima”, ističe Vučkovićeva.

Prijave mogu da podnesu građani koji su vid nasilja od strane organa vlasti pretrpeli u poslednjih godinu dana, a u Centru kažu da će im informacije o praksi biti od koristi da na osnovu njih prikupe i podatke o radu ili eventualnim nedostacima u sistemu koji treba da budu unapređen.

Građani se mogu javiti na telefon: 018 524 332 ili da dokumentaciju pošalju putem mejla:  ni_cent@eunet.rs

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com