Društvo

Za dve godine Centru za ljudska prava javilo se 30 potencijalnih žrtava torture

U okviru projekta “Sveobuhvatna akcija protiv torture” Centar za ljudska prava Niš već dve godine pruža besplatnu pravnu pomoć i pravno zastupanje za žrtve torture i nečovečnog ponašanja. Do sada se javilo oko 30 potencijalnih žrtava, međutim za više od polivinu pritužbi nije podneta krivična prijava, zbog zastarelosti.

“Prema našem zakonodavstvu rok za pokretanje postupka je deset godina od trenutka kada je došlo do torture, a u više od polovine slučajeva to se dogodilo znatno pre tog perioda”, rekao je Stevan Arambašić, advokat Centra za ljudska prava.

Trenutno se vodi šest sudskih sporova, a dva su stigla čak do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Advokat Centra za ljudska prava Stevan Arambašić, takođe je, kao primer, naveo dva predmeta koja najbolje objašnjavaju situacije sa kojima se susreću u postupcima.

U jednom postupak se vodi po prijavi lica koje se nalazi na izdržavanju kazne, a koje je bilo izloženo prekomernoj upotrebi sile, dok je drugi u vezi sa licem koje je zadobilo povrede nakon što je privedeno u stanicu policije.

Jedan od osnovih dokaza je medicinska dokumentacija, a u tim predmetima, dodaje Arambašić, suočili su se sa problemima da dokumentacija nije kompletna jer nije opremljena fotografijama i snimcima.

“Vrlo je indikativno kada dođete u situaciju da dokazujete da je neko bio izložen turturi u prostoru koji mora biti pokriven video nadzorom, ali baš toga dana ili tog trenutka video nadzor nije radio. Takođe, u zdravstvenim ustanovama je rečeno da foto-aparat baš tada nije radio”, istakao je Arambašić.

Advokat Centra za ljudska prava Niš Miroslav Stanojević nadovezao se i rekao je da su sve prijave za torturu i nečovečno postupanje podnete posle studiozno prikupljenih informacija.

On je dodao i da su podneli četiri pritužbe na rad javnih tužalaca i to dve na rad Osnovnih javnih tužilaštva i dve na rad Viših tužilaštva.

“U sva četiri slučajeva medicinska dokumentacija koja je priložena uz krivičnu prijavu nije tretirana onako kako bi po našem mišljenju trebalo da bude tretirana ili uopšte nije tretirana”, rekao je Stanojević.

Iz Centra za ljudska prava Niš napomenili su da projekat “Sveobuhvatna akcija protiv torture” traje još godinu dana i ohrabruju građane koji smatraju da su bili žrtve torture ili nečovečnog postupanja da se javeza pomoć.

Dodaju da će i jedan jedini slučaj koji bude rešen u korist žrtve torture promeniti svest u društvu i poslati jasnu poruku da nasilno ponašanje uniformisanih lica nije društveno prihvatljivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com