Kultura

Balkanska (ne)briga o kulturi

Ideja da Balkanska ulica u centru Niša postane stecište mladih umetnika i stvaralaca u kulturi, zaživela je pre dve godine. Zalaganjem dobrih ljudi poprimila je izgled i “miris” svetske umetničke ulice, “Edi Vorhol elementa”.

Tih prvih dana organizovano je nekoliko događaja. Ali, samo tada. Afirmišući svoj talenat i rad, mladi umetnici su Balkanskoj ulici te 2016. godine udahnuli novi život i ona je postala oaza ideja i umetnosti.

Afirmacija ulice krenula je dobro. Pozdravljena je od strane građana, čak i onih koji u ovoj ulici žive. A onda je sve odjednom utihnulo.

Prošle godine smo podneli predlog da se u Program uređenja i izgradnje grada uvrsti i ova ulica, ali, do danas, nismo dobili ni pisani niti usmeni odgovor! Pokušali smo i sa idejom sređivanja stabala u ulici, ali nije nam uspelo, jer grad nema odgovarajuću dizalicu”, sa žaljenjem konstatuje Hadži Ivan Redi koji je pokretač ideje o stvaranju niškog umetničkog kutka.

Deo ove zamisli činio je i bioskop Kupina, koji je kratko vreme radio u prostoru nekadašnjeg bioskopa Radnik. Zbog visoke cene zakupa prostora, ekipa Kupine je morala da ode iz Balkanske ulice. 

Oni su bili vitalni deo ideje o niškom “Monmartru”. Međutim, prostor je vlasništvo Privredne komore Niš koja je bila nepopustljiva u visini kirije, tako da je Branko (vlasnik Kupine prim. prev.)  morao da se preda, odnosno da se iseli. Pokušao sam da se preko projekta za uređenje Trga kralja Milana obuhvati i ovaj prostor, ali naišao sam na nepremostivi zid”, navodi Redi.

Da ne bi bilo sve tako crno, nedavno je bio organizovan performans na tvrđavskom mostu. Deo pešačke zone u centru Niša na kratko je bio pretvoren u scenu umetnika koji su muzikom, plesom i umetničkim slikama obojili dan srećom Nišlijama, ljubiteljima umetnosti i gostima Niša.

Kažu da nada poslednja umire. Sudeći po ovom primeru, u Nišu, kultura teško da može i da zakorači u život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com