Društvo

Apelacioni sud usvojio žalbu, Vuković nije ispunjavao uslove za direktora Narodnog pozorišta

Nakon što je pune četiri godine pokušavao pred sudom da dokaže da je za direktora Narodnog pozorišta izabran Ivan Vuković koji nije imao kvalifikacije za to mesto, Miroljub Jovanović, jedan od tadašnjih kandidata za to mesto, uspeo je da “istera” pravdu.

Vrhovni Apelacioni sud u Nišu usvojio je žalbu i zahtev Miroljuba Jovanovića da se poništi i proglasi nezakonitim rešenje Skupštine Grada Niša o imenovanju Ivana Vukovića za direktora Narodnog pozorišta.

U prethodne četiri godine, Višu sud u Nišu je dva puta presudio u Jovanovićevu korist, a oba puta Apelacioni sud je presude obarao pod izgovorom da ni Jovanović ne ispunjava neophodne uslove jer nema fakultet društvenog smera, koji je konkursom tražen.

Jovanović tvrdi da je bio istrajan jer ga je motivisala želja da se stane na put partijskom zapošljavanju.

„Ovo je prva sudska presuda koja ukida partijsko zapošljavanje, koja obesmišljava ponašanje onih koji to čine, jer nije samo Vuković primljen po partijskoj liniji. Zapošljavali su svoje ljude bez ikakvog prava. To je četiri godine borbe. Hteo sam da izguram do kraja jer sam znao da sam u pravu“, kaže Jovanović za Niške vesti.

Miroljub Jovanović bio je jedan od kandidata za mesto upravnika Narodnog pozorišta, a nakon imenovanja Ivana Vukovića, pokrenuo je sudski spor u želji da dokaže da je Vuković na ovu funkciju došao nezakonito, jer nije ispunjavao uslove konkursa. Za Vukovićevo postavljenje u novembru 2013. godine, glasala je skupštinska većina.

Pre ovih odluka Apelacionog suda, niški Viši sud usvojio je Jovanovićevu tužbu i poništio kao nezakonitu odluku Skupštine grada Niša o Vukovićevom imenovanju za upravnika. U obrazloženju presude Višeg suda navodi se da i statut  niškog pozorišta i javni konkurs  propisuju da upravnik mora imati sedmi stepen stručne spreme (Umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera), a najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Kako Jovanović objašnjava, Vukovića je tada podržala Srpska napredna stranka.

„Nas troje je predloženo kadrovskoj komisiji za direktora Narodnog pozorišta. Vuković nije imao 5 godina radnog iskustva sa sedmim stepenom, što se tražilo u konkursu, jer je tada još bio student. Svi su znali da ne ispunjava uslove“, tvrdi Jovanović.

Veće Apelacionog suda je dva puta zaredom odbilo Jovanovićev tužbeni zahtev da se poništi odluka Skupštine grada Niša o Vukovićevom imenovanju.

U obrazloženju presude navedeno je da se nisu bavili činjenicom “da li je Vuković ispunjavao uslove konkursa” , a Jovanoviću je osporavan žalbeni  legitimitet uz obrazloženje da ni on nije ispunjavao tražane uslove.

Naime, u konkursu se za mesto upravnika tražila osoba sa završenim fakultetom društvenih nauka, a Jovanović je završio Fakultet zaštite na radu, što nije društvena već tehnička nauka.

Ivan Vuković je novinarima Niških vesti rekao da još uvek nije video presudu i da zbog toga ne može ništa da komentariše.

Vuković je diplomirao devet meseci pre konkursa, a Udruženje dramskih umetnika Srbije dalo je tada tumačenje da se u radni staž mogu računati predstave koje je režirao dok je bio student. Prilikom glasanja, Skupština grada Niša nije uvažila ni mišljenje Ministarstva rada u kome je ocenjeno da Vuković “ne ispunjava uslove za direktorsku funkciju jer nema radni staž od pet godina po sticanju fakultetske diplome”.

Inače, Miroljub Jovanović je dugogodišnji televizijski voditelj, bio je direktor Niškog kulturnog centra i član legendarne niške grupe „Lutajuća srca“.

Presuda Vrhovnog Apelacionog suda na sedam kucanih strana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com