Društvo

OLIVER PAUNOVIĆ: Inicijativa da se “Lutajućim srcima” dodeli nagrada “11. januar”

Autor je najlepših ljubavnih pesama, kompozicija koje će ostati za sva vremena. Ostavili su trajni muzički trag zapisan na 11 singlova i tri LP ploče, u filmu “Košava”, tv seriji “Partizani, ali i brojnim dečijim i pozorišnim predstavama – „U agoniji“, „Zora na istoku“, „Pokojnik“, „Ribarenje na asfaltu“, „Šovinistička farsa”. Miroljub Jovanović, ili u Nišu poznat kao Mika Tambura, pomerao je umetničke granice i tako ostao upamćen kao čovek koji je jedna od ključnih figura za razvoj kulture u Nišu. I ne samo kulture… postavio je standarde javnog gradskog života.

Pesmom „Još malo“ koja je postala evergrin pobedili su na festivalu u Subotici, posle čega su se nizali uspesi i nagrade na festivalima u Sarajevu i Zagrebu. Grupa je 1974. na Festivalu u Bremenu bila jedini predstavnik Jugoslavije. Na žalost u svom rodnom Nišu nagrade su izostale. Prvu su dobili tek 2018. godine na koncertu „Vreme festivala“ uručena im je nagrada za poseban doprinos razvoju kulture. Koliki je značaj “Lutajućih srca” prepoznao je i City Marketing Centar i ovoj grupi na Festivalu dokumentarnog filma “City Fest” takođe dodelio priznanje, ali i organizovao koncert za pamćenje, povodom 50 godina postojanja i rada.

Oliver Paunović, producent i Miroljub Jovanović – Mika Tambura

Oliver Paunović, producent i direktor City Grupe, koji je sa Mikom provodio dane, podneće inicijativu da grupa “Lutajuća srca” dobije najviše gradsko priznanje “Nagradu 11. januar”.

“Za sve ove godine postojanja i rada, neverovatno je da značaj “Lutajućih srca” niko u gradu nije prepoznao i da su nominacije za prestižne gradske nagrade izostale. Želim da ispravim tu nepravdu i da se na neki način odužimo ovoj grupi. Moju želju nije podstako Mikin odlazak, već smo prikupili neophodnu dokumentaciju i spremili da je predamo. Žao mi je što nije dočekao da se zajedno radujemo nagradi”, kaže Paunović.

Oliver Paunović se od svog dugogodišnjeg prijatelja oprostio i na svojoj Facebook strani.

“Nikada ti nisam reko koliko te volim. Bio si mi kao otac. Provodio sam toliko lepog vremena sa tobom, naučio mnogo toga od tebe. Smejao se i plakao. Izvini ako sam negde pogrešio. Sada si opet sa našim Deskom, otišli ste zajedno u ovoj prokletoj 2020. U tom “Brodu za sreću” otplovio si sada daleko da nekom drugom sviraš i pevaš “Još malo” “Jefimiju” u nekom novom filmu o Lutajućim srcima”.

O Lutajućim srcima, 2016. godine, snimljen je i dokumentarni film “Arhiv emocija”, niške produkcijske kuće City Production. Film koji je naišao na dobar prijem kod publike, i u Srbiji, i u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u dalekoj Americi, Skandinavskim i drugim zemljama sveta, najbolji je primer da vrednosti žive i da priča o Lutajućim srcima nije završena.

“Povodom smrti osnivača najstarije EX-Yu grupe Lutajuća srca iz Niša odgledajte moj film “Arhiv emocija” koji je zatvorio 2016. godine Filmske susrete u Nišu”, poručio je Nišlijama Paunović.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Srbi ne vole uspesne ljude u vojim redovima, jos manje u svojoj ulici ili daleko bilo u svom ulazu.
    Vremenska distanca od nekoliko decenija moze da ublazi srpsku pakost i ljubomoru a na sve druge preko granice srbi nisu ljubomorni. Samo na svoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com