Virus KoronaZdravlje

Svi vakcinisani građani dobijaju digitalni kovid sertifikat

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika, da od subote, 1. maja, svi građani koji su vakcinisani dobijaju digitalni kovid sertifikat.

Brnabić je ukazala na to da je Srbija uspostavila od početka procesa odličan IT sistem, koji omogućava izdavanje elektronskih sertifikata, koji treba da omoguće putovanje vakcinisanih građana.

Premijerka je rekla da će Srbija imati uskoro oko 40 odsto vakcinisane populacije, što je dobro, ali istovremeno je ukazala na to da postoje velike razlike između gradova i opština.

Najuspešniji je Beograd, posebno centralne gradske opštine. U Starom Gradu je više od 62 odsto ukupno punoletnog stanovništva vakcinisano, na Savskom Vencu 61 odsto, na Vračaru oko 60 odsto. Najslabija je vakcinacija u opštini Tutin sa samo osam odsto punoletne populacije, a potom slede Novi Pazar, Lajkovac, Ljig, Žagubica, Merošina, prenela je Brnabić

Takođe, kako je istakla, najveći stepen vakcinacije je u populaciji starosti između 65 i 74 godine, sa više od 60 odsto, što je odlično, jer se radi o ugroženoj kategoriji.

Kod osoba starijih od 75 godina vakcinisano je 52 odsto, ali kod onih do 35 godina još se mora mnogo toga uraditi, konsatovala je premijerka.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com