
Posne salate su oduvek bile deo naše trpeze, naročito za vreme posnih slava ili za vreme dana posta. Postoji veliki broj posnih salata koje su jako ukusne, ali i zdrave. One se mogu praviti na različite načine, a za vas smo pripremili veliki broj recepata, različitih posnih salata. Mogu biti vrlo dobre i kao predjela, ali i kao dodatak ribi. Ovo su neki od najboljih recepata za posne salate koje je objavio sajt majkapriroda.com.
Posna salata sa makaronama recept
Posne salate sa testeninom su posebno ukusne, a posna salata sa makaronama, predstvalja jedan vrhunski specijalitet kojim ćete biti oduševljeni.
Za pripremu ovog jela potrebno vam je 1 pakovanje svežih šampinjona, 1 pakovanje šarenih posnih makarona, 1 pakovanje kukuruz šećerca, 200 g posnog kačkavalja, 600 g posnog majoneza i 100 g susama.
Prvi korak jeste kuvanje kukuruza i makarona, nakon što se skuvaju procedite ih i ostavite sa strane da se ohladi. Zatim, pečurke je potrebno dobro oprati, onda ih isecite na sitne kockice i ispržite na laganoj vatri, ali na malo ulja. Nakon što se dobro ohladilo, sve treba sjediniti u jednu veću posudu.
Na samom kraju, kao poslednji korak, pomešajte pečurke, makarone, susam, kukuruz, narendan, sitno naseckan kačkavalj i naravno preko majonez. Ohladite salatu sa makaronama i servirajte jelo svojim gostima, a oni će sigurno biti oduševljeni.
Posna salata sa tunjevinom recepti kako se pravi
Posna salata može se praviti i sa tunjevinom, a njen ukus biće još bolji ukoliko joj dodate i pirinač. Nimalo komplikovana za pravljenje, posna salata sa tunjevinom i pirinčem uskoro će postati obavezna na vašoj trpezi.
Za samo pravljenje ovog jela potrebni su sledeći sastojci:
- 400 g tunjevine, 200 g graška iz konzerve ili skuvanog,
- 900 g skuvanog pirinča,
- 2 crvene paprike koje bi trebalo da budu isečene na kocke,
- kašika sitno seckanog peršuna,
- 3 paradajiza koja ćete prethodno iseći na komade,
- 1 kašika sitno iseckanih maslina,
- 4 kašike posnog majoneza,
- 2 kašike maslinovog ulja i
- sok od jednog limuna.
Prvenstveno skuvajte pirinač, a zatim mu dodajte tunjevinu, to promešajte pa onda u to dodajte i paradajiz, papriku, grašak, masline i peršun. Nakon toga, dodatu majonez, limunov sok i maslinovo ulje i to začinite po vašem ukusu. Salata se zatim prekrije folijom i drži se u frižideru.

Posna salata sa tunjevinom bez pirinča recept
Ukoliko biste želeli da probate samo posnu salatu sa tunjevinom, bez pirinča, ova priprema biće još brža i jednostavnija.
Od sastojaka, biće vam potrebne 2 konzerve tunjevine u komadima, 100 g neslanog pečenog kikirikija, 100 g mariniranih šampinjona, 500 g posne testenine, 400 g posnog majoneza, 5-6 kiselih krastavčića i so naravno po ukusu.
Skuvajte testeninu, a tunjevinu ocedite i iseckajte sitno krastavčiće, šampinjone i kikiriki. To promešati zajedno sa tunjevinom, a zatim dodati majonez i mešati. Naravno, i nju je potrebno držati u frižideru.
Posna salata sa kikirikijem recept
Vrlo neobična, ali nimalo manje ukusna, posna salata sa kikirikijem oduševiće vas i sigurno to neće biti poslednju put da je pravite, ukoliko se odlučite na to. Mi je toplo preporučujemo i sigurno se nećete pokajati.
Pripremite 300 g graška, 300 g kukuruza šećerca, 1 šoljicu kafe pirinča, 50 g pečenog slanog kikirikija, 200 g posnog majoneza, 2 crvene, kisele paprike ili sveže i so.
Sa dve šoljice vode, skuvati pirinač, zatim nakon 10 minuta, sklonite pirinač sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Obarite kukuruz i grašak i pomešajte sa paprikom i kikirikijem, koje ste prethodno sitno iseckali. Sledeći korak je dodavanje majoneza i ohlađenog pirinča. Promešajte dobro i posolite po ukusu.
Posna salata sa kikirikijem, može se praviti tako što ćete dodati i tunjevinu. Ona se pravi na malo drugačiji način. Sastojci koji će vam biti potrebni su 200 g svrdlastih, manjih posnih makarona, 1 konzerva tunjevine, 150 g kiselih krastavaca, dvesta grama posnog majoneza, 100 g susama, 150 g kikirikija, 100 g posnog kačkavalja, mirođija i so.
Izblendajte kikiriki, a zatim propecite. Susam je takođe potrebno malo propeći, a kačkavalj i krastavčiće iseckajte na sitne komadiće. Sledeći korak je dodavanje ostalih sastojaka, promešati i ukrasiti po želji.
Posna salata sa pečurkama recepti
Vrlo ukusna posna salata sa šampinjonima sprema se veoma brzo i priprema je vrlo laka. Spremite 2 kg šampinjona, 2 dl vode, 2 dl ulja, 2 dl bipovog sirćeta, 2 glavice očišćenog belog luka, 1 vezica peršuna, 1 supena kašika suvog biljnog začina i so po želji.
Prvo je potrebno da šampinjone barite nekih pola sata i pred sam kraj dodajte sok od pola limuna. Kada se šampinjoni skuvaju, procediti ih i ohladiti. Spremite jednu dublju šerpu i u nju sipajte sirće, ulje i vodu i u to dodajte iseckane šampinjone, seckani peršun i beli luk, so i začin. Izmešajte dobro i ostavite da provri, svega pet minuta. Sklonite sa šporeta da se ohladi. Salata se obavezno drži u frižideru. Tokom služenja, poslužite je u vatrostalnoj činiji, možete je i ukrasiti i po želji.

Jedna od dobrih opcija kada su u pitanju posne salatate sa makaronama, jeste i salata sa makaronama i pečurkama.
Od sastojaka pripremite vegetu, biber, so, ulje, 100 g biljnog kačkavalja po želji, 1 neutralna biljna pavalaka, 1 veza svežeg peršunovog lista, začine po sopstvenom izboru, 500 g pečuraka i 1 glavica srednjeg crnog luka.
Crni luk kao sastojak ove posne salate, može odigrati vrlo važnu ulogu u očuvanju vašeg zdravlja. On je vrlo zdrav i sadrži preko 25 različitih antioksidanata. (Izvor). Priprema ove salate neće vam oduzeti puno vremena.
Salata sa pečurkama i makaronama drugi recept
Salata sa pečurkama i makaronama se priprema na sledeći način. Prvo što treba da uradite jeste da obarite testeninu u vodi i da dodate malo ulja i kašičicu soli. Nakon kuvanja, ocedite višak vode, a onda isperite testeninu u hladnoj vodi i ostavite je da se dobro iscedi.
Sledeći korak koji treba da preduzmete, jeste da iseckate crni luk na sitne kockice, a pečurke je potrebno oprati i iseckati na listiće, kao i peršunov list.
Ulje se zagreje i nakon toga se na njemu proprži luk, ali na tihoj vatri. Nakon toga dodati začine po ukusu i pečurke i sve to zajedno dinstajte. Proces dinstanja treba nastaviti dok pečurke ne omekšaju i sve dok ne ispari sva voda iz njih.
Skuvana testenina se pomeša sa pečurkama, a onda je potrebno dodati i peršunov list. Na samom kraju pripreme, dodati začine i izrendajte biljni kačkavalj, a naravno možete dodati na vrh salate i neutralnu pavlaku. Sigurni smo da će se ova salata svideti vašim gostima.
Mimoza posna salata recept
Ukoliko postite ili slavite posnu slavu, a jedan ste od favorita Mimoza salate, ne brinite. Mimoza salata se može spremiti i kao posna i biti neizostavna na vašem stolu, na dan vaše slave ili tokom posta. Za vrlo brzo vreme dobiće se Mimoza posna salata koja je izvanrednog ukusa.

Pripremite 2 veća kuvana krompira, 300 g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, 1 šaku seckanog praziluka, 300 g kupusa, 1 čen belog luka, sirće, so, biber i ulje.
Biće vam neophodne tri činije, jer morate napraviti tri dela salate. U prvu činiju iseckajte krompir na kockice, praziluk na male kolutove, i sve to zajedno izmešajte i začinite sa sirćetom, uljem, soli i biberom. Nakon toga uzmite drugu činiju u koju ćete iseckati beli luk i izgnječiti , šargarepu isecite na kolutove i sve to začinite sa soli i uljem. Za treću činiju spremite svež kupus kao salatu i obavezno posolite i dodajte so i sirće.
Na samom kraju uzmite jednu veliku činiju i ređajte krompir, 100 g posnog majoneza, šargarepu, zatim ponovo 100 g majoneza, kupus i na kraju još jednom 100 g majoneza.
Posna ruska salata recept

Ukoliko ste ljubitelj ruske salate i voleli biste da ona krasi vašu trpezu tokom dana posta, ne brinite. Mi vam otkrivamo recept kako se pravi posna ruska salata, koja se napravi veoma brzo, a rezultat je vrlo ukusna ruska salata koja će vas oduševiti.
Za pripremu biće vam potrebno 200 grama graška i isto toliko grama krompira i kukuruza šećerca, 5 kiselih krastavčića, od 200 do 300 g posnog majoneza, so i 200 grama šargarepe.
Šargarepa zna biti vrlo korisna i zdrava za naš organizam. Šargarepa može sniziti nivo vašeg holesterola. Poznato je i da se njen sadržaj vode kreće od 86% do 95% a da se jestivi deo sastoji od oko 10% ugljenih hidrata.(Izvor).
Samim, tim ova salata može biti i zdrav izbor za vas, a priprema se na sledeći način: Obarite krompir posebno, ali i šargarepu, grašak i šećerac. Kada se sve to ohladi, iseckajte, posolite i spojite. Sve zajedno pomešajte sa posnim majonezom, a posle toga ostavite u frižideru. Ovu rusku salatu možete ukrasiti sa maslinama ili peršunom po želji i ona je spremna za posluživanje.
Posna salata na vodi recept
Za pripremanje posne salate na vodi biće vam potrebna 1 glavica puterice salate, 1 glavica endivije, 1 glavica ljubičaste salate, 1 veza rotkvica, 2 veće šargarepe, 1 veća kisela jabuka, ½ limuna i naravno so.
Obradite salatu, tako da dobijete manje glavice. Sve 3 vrste salate koje smo prethodno naveli, isecite krupnije. Na sve to dodajte šargarepu, ali koju ste prethodno izrendali. Isecite rotkvice na krupnije listiće, a onda ih i ubacite u salatu. Jabuke ćete dodati u nju, tako što ćete ih izrendati. Nakon što je promešate i posolite, dodajte sok od pola limuna. Vrlo jednostavna i brza, a ukusna salata, gotova je za samo nekoliko minuta i spremna za serviranje.

Posna salata od crvenog pasulja recept
Za pripremu posne salate od crvenog pasulja pripremite sledeće sastojke:
- 1 kašiku jabukovog sirćeta,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- biber, so začine,
- veći list zelene salate,
- od 5 do 10 čeri paradajiza,
- 1 crvenu papriku,
- od 2 do 3 čena belog luka,
- 1 glavicu crnog luka,
- 200 gr kukuruza šećerca,
- 1 konzervu crvenog pasulja.
Prvi korak je kuvanje kukuruza. Zatim papriku isecite na kocke, luk sitno, a čeri na pola. Zelenu salatu takođe treba da isečete vrlo sitno. Sve ove sastojke treba zajedno izmešati, posoliti i dodati začine po želji. Na kraju dodajte sirće ili ulje. Ne zaboravite da još jednom promešate ovu salatu.
Posna salata sa kukuruzom recept
Pripremite 2 kašike pečenog susama, začine, biber i so, naravno po vašem ukusu i želji, 200 gr posnog majoneza, 100 g graška i 300 g kukuruza šećerca.
Prvi korak koji treba da napravite jeste da grašak i šećerac obarite u vodi. Kada sve promešate, dodajte posni majonez i to dobro izmešajte. Na samom kraju pripreme posne salate sa kukuruzom, dodajte pečeni susam, onoliko koliko vi mislite da je potrebno i naravno začine. Ne zaboravite da na kraju dobro promešate.
Posna salata od krompira recept
Jela od krompira se mogu spremati na različite načine, pa tako i sam krompir. Od sastojaka će vam biti potrebno 400 g krompira, 2 ili 3 kisela krastavca, 1 struk praziluka, 2 struka mladog luka, 1 glavica crnog luka, 1 crvena paprika, 200 g posnog majoneza, biber, so, začini.
Prvenstveno se krompir oljušti, iseče na komade i obari se. Zatim se dodaju krastavčići, paprika i seckani luk. Dodaju se posni majonez i začini, a zatim se sve sastavi i naravno promeša. Ova salata je vrlo ukusna i vrlo je jednostavna.
Posne salate kao prilog uz ribu recepti
Salate predstavljaju i omiljeno jelo koje se služi kao dodatak uz ribu. Neke od najpopularnijih su Posna salata sa tunjevinom i ajvarom i Posna salata sa pirinčem, avokada i gambora.
Sigurno se nećete pokajati ukoliko napravite izvrsnu salatu of pirinča, avokada i gambora. Da biste je pripremili, biće vam potrebno 5 kašika maslinovog ulja, ljuta papričica, 1 dl belog vina, 2 limete i limun, 150 g gambora, manji celer, polovina pomorandže, polovina avokada i 200 g pirinča.
Skuvajte, ocedite, isperite, a zatim i ohladite pirinač. Sa druge strane, spremite jednu posudu u koju ćete sipati 2 dl vode, a nakon toga, ostavite vodu da proključa. U provrelu vodu se dodaju gambori i vino. Kuvajte tako još 2 minuta i ne zaboravite da posolite. Gambore treba očistiti i ocediti, a zatim i začiniti sa sokom od limete i limuna, pa posuti sa malo tucane ljute papričice. Sa strane isecite avokado na kocke. Možete ga posuti limunovim sokom, kako ne bi potamneo. Pomešajte avokado, pirinač i gambore u jednoj činiji. Uz to dodajte očišćen koren celera, koji je prethodno izrendan i isitnjen. Na samom kraju pripreme posolite i dodajte ulja.
Posna salata sa ajvarom i tunjevinom
Ukoliko volite da jedete ajvar, onda za vas imamo sjajnu kombinaciju posne salate sa ajvarom i tunjevinom. Biće vam potrebna 1 tegla ljutkastog ajvara, konzerva tunjevine, sitno iseckan peršunov list, 200 g posnog sira i 3 narendana čena belog luka.
Pored toga što je ova posna salata ukusna, ona je korisna i za vaš organizam, s obzirom da sadrži beli luk. On se koristio još od davnina, a njegova glavna uloga je bila za lekovita i zdravstvena svojstva. (Izvor). Smatra se da on ima pozitivan uticaj na mnoge naše, zdravstvene probleme, a naročito na snižavanje krvnog pritiska.
Priprema ove posne salate je vrlo laka. Pripremite jednu posudu i u njoj pomešajte oceđenu tunjevinu, ajvar, luk i narendan posni sir, a najbolje bi bilo da to bude gauda. Pomešajte salatu i pospite peršun i salata sa ajvarom i tunjevinom je spremna za serviranje.
Autor teksta i fotografija: Majka priroda
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.