DruštvoKuhinjica

ZIMSKE ČAROLIJE: Uz kiseo kupus i rakiju najbolje idu PIHTIJE

Današnje domaćice sve manje spremaju jela za koja je potrebno mnogo rada i vremena. Pihtije ima skoro svaka niška kafana, ali se retko koja žena usudi da ih spremi u svojoj kući, a pravi su specijalitet ovog podneblja. Nišlijka Biljana Marčić kaže da ne žali truda ni vremena, a pihtije koje je napravila preporučuje kao lek protiv virusa pred predstojeću zimu.

Biljana Marčić pihtije sprema čim dođu hladni dani. Kuva ih u svojoj letnjoj kuhinji, mada kaže da letnja kuhinja nije nepohodna i da se bez problema mogu spremiti u svakom stanu.

Evo i njenog recepta za količinu od dvanaest tanjira pihtija.

Za dvanaest tanjira kvalitetnih pihtija potrebna je jedna sveža teleća noga i dve svinjske dimljene kolenice.

Pihtije se kuvaju u loncu od devet litara. Biljana nalije meso hladnom vodom, doda biber u zrnu i  kasnije dosoli ako je potrebno. Kaže da su kolenice obično dovoljno slane.

Kuva se oko četiri časa, dok se meso skroz ne odvoji od kostiju i raskuva uz malo dolivanje vodom.

U pripremljene tanjire rasporede se  tri glavice sitno seckanog i izgnječenog belog luka, nalije čorbom, a onda očišćeno i usitnjeno meso i kožice odvojeno od kostiju, ravnomerno podeli po tanjirima.

Najteži i najpipaviji deo posla oko pravljenja pihtija je odvajanje mesa od kostiju.

Za nekoliko sati pihtije se stegnu, a tek sutradan odlože u frižider ukoliko ne postoji hladna prostorija ili ostava.

“Pre služenja nožem isečem na kockice i pospem tucanom ljutom paprikom. Idealno je meze uz kiseo kupus i grejanu rakiju. Želatin iz pihtija čuva pluća, a beli luk, kiseo kupus i grejana rakija ubijaju sve viruse.”, podelila je Biljana Marčić “tajni” recept za dobre pihtije.

Niške Vesti uz ovaj recept i preporuku naše sugrađanke dodaju još i domaći ajvar. Prijatno!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button