Današnje domaćice sve manje spremaju jela za koja je potrebno mnogo rada i vremena. Pihtije ima skoro svaka niška kafana, ali se retko koja žena usudi da ih spremi u svojoj kući, a pravi su specijalitet ovog podneblja. Nišlijka Biljana Marčić kaže da ne žali truda ni vremena, a pihtije koje je napravila preporučuje kao lek protiv virusa pred predstojeću zimu.
Biljana Marčić pihtije sprema čim dođu hladni dani. Kuva ih u svojoj letnjoj kuhinji, mada kaže da letnja kuhinja nije nepohodna i da se bez problema mogu spremiti u svakom stanu.
Evo i njenog recepta za količinu od dvanaest tanjira pihtija.
Za dvanaest tanjira kvalitetnih pihtija potrebna je jedna sveža teleća noga i dve svinjske dimljene kolenice.
Pihtije se kuvaju u loncu od devet litara. Biljana nalije meso hladnom vodom, doda biber u zrnu i kasnije dosoli ako je potrebno. Kaže da su kolenice obično dovoljno slane.
Kuva se oko četiri časa, dok se meso skroz ne odvoji od kostiju i raskuva uz malo dolivanje vodom.
U pripremljene tanjire rasporede se tri glavice sitno seckanog i izgnječenog belog luka, nalije čorbom, a onda očišćeno i usitnjeno meso i kožice odvojeno od kostiju, ravnomerno podeli po tanjirima.
Najteži i najpipaviji deo posla oko pravljenja pihtija je odvajanje mesa od kostiju.
Za nekoliko sati pihtije se stegnu, a tek sutradan odlože u frižider ukoliko ne postoji hladna prostorija ili ostava.
“Pre služenja nožem isečem na kockice i pospem tucanom ljutom paprikom. Idealno je meze uz kiseo kupus i grejanu rakiju. Želatin iz pihtija čuva pluća, a beli luk, kiseo kupus i grejana rakija ubijaju sve viruse.”, podelila je Biljana Marčić “tajni” recept za dobre pihtije.
Niške Vesti uz ovaj recept i preporuku naše sugrađanke dodaju još i domaći ajvar. Prijatno!
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.