Društvo

Sa e Romenge bahtalo advive e Romengo dive

Muzickim programom i nastupom plesnih grupa u amfiteatru na nisavskom keju obelezen 8.april Medjunarodni dan Roma. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić obratio se prisutnima  na romskom jeziku i tako izazvao aplauz.

Osmog aprila u svetu se obeležava Svetski dan Roma,koji je ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda širom sveta. Odluka da se 8. april obeležava kao njihov dan doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971, kada je usvojeno kao ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek.
Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je svim pripadnicima romske nacionalne zajednice 8. april, Međunarodni dan Roma.

“Čestitam svim našim dragim sugrađanima Romima ovaj važan datum sa željom da ubuduće žive bolje, srećnije i u međusobnoj toleranciji sa većinskim narodima. Grad Niš svakako predstavlja dobar primer dugogodišnjeg suživota etnički različitih nacionalnih zajednica i zalažemo se svim silama da ovaj pozitivan obrazac ponašanja bude nastavljen i ubuduće.Posebno je važno omogućiti nesmetano uključivanje mladih Roma u obrazovni sistem i funkcionisanje društva uopšte”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com