Društvo

Međunarodni DAN ROMA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije povodom Međunarodnog dana Roma - 8. aprila, čestita svim pripadnicima romske zajednice u Republici Srbiji njihov najznačajniji praznik.

Dan kojim se proslavlja romska kultura, ali i podseća na potrebu podizanja svesti o izazovima sa kojima se Romi suočavaju.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, u Republici Srbiji živi 131. 936 pripadnika romske nacionalne manjine.

Tvrđavski most svetli juče i danas, plavo – zelenom bojom povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, u to ime spred Gradske kuće u Nišu vijori se i romska zastava.

Romi su teritorijalno izuzetno disperzirana zajednica – žive u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, njeni članovi pripadaju različitim crkvama i većini verskih zajednica.

U govoru se služe brojnim dijalektima, što otežava međusobnu komunikaciju i usložnjava izazove u procesu standardizacije romskog jezika.

S obzirom na socijalne, ekonomske i obrazovne karakteristike, Romi imaju društveni status marginalizovane grupe, a neki od najvećih izazova sa kojima se suočavaju su siromaštvo, napuštanje obrazovanja, rani brakovi, diskriminacija i nezaposlenost.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuju veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanju i integraciji u društvo.

To se čini u partnerstvu sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave kao i romskim organizacijama, pre svega Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, na različite načine i sa različitim programskim sadržajima, svesni da ti procesi nikad ne idu ni brzo ni lako, kao i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, nije dovoljno.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi i na jačanju institucionalnih struktura i okvira na nacionalnom, ali i lokalnim nivoima za rešavanje izazova sa kojima se Romi suočavaju kroz uspostavljanje Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja, kroz mrežu lokalnih koordinatora za romska pitanja i kroz usvajanje akcionih planova na lokalnom nivou.

Osmi april je zvanično proglašen praznikom Roma u čitavom svetu 1990. godine u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu pored Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com