Društvo

Različiti a isti

Predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, ugostio je učenike iz rumunskog grada Batošani, koji sa vršnjacima iz Osnovne škole „Kralj Petar-Prvi sprovode evropski projekat „Razlišiti a isti“.Gosti iz Rumunije, 12 učenika i tri nastavnika, sa svojim domaćinima podržali su i akciju opštine Palilula za pomoć oboleloj deci. “Pokazala su ova deca veliko srce kada su pozdravila na maternjem jeziku svu decu Palilule i Niša, ističe predsednik Džunić.

Različiti a isti, je projekat kojim su ove dve škole konkurisale kod evropskih fondova. Cilj je da mladi bolje upoznaju obrazovni sistem zemalja u kojima se školuju. U okviru projekta predviđeno je da učenici jedni drugima predaju hemiju, matematiku, engleski jezik. Lakše je naučiti nešto od drugara, nego od profesora, kažu osnovci. A pokazalo se da se ove nauke isto izučavaju i kod nas i Rumuniji, tako da naziv projekta, „Različiti a isti“, ima puno opravadanje, kaže direktor škole „Kralj Petar–Prvi“, Robert Džunić.

“Prvi put smo ovde i baš nam se dopada. Nadam se da ćemo zajedno učestvovati i na drugim projektima”, kaže nastavnik iz Rumunije Popa Loredana.

Predsednik Džunić je gostima iz Rumunije uručio prigodne poklone i upoznao ih o radu opštine Palilula i modelima saradnje lokalnih vlasti sa obrazovnim ustanovama.
Naredne nedelje niški osnovci krenuće put Rumunije, na uzvratnu posetu svojim drugarima iz Batušana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com