Izbori 2016

Zatišje na Nišavi

Stranke prilično nespremno dočekale raspisivanje lokalnih izbora, a bilo je i grešaka. Gradska izborna komisija do sada potvrdila samo pet lista

GRADSKA izborna komisija u Nišu do sada je potvrdila samo pet izbornih lista, a njena predsednica Jelena Žarić Kovačević – priznajući da su očekivali veću gužvu u prvim danima početka izbornog procesa – skreće pažnju na okolnost da se sve češće suočavaju i sa nepotpunom dokumentacijom, što je čudno imajući u vidu da su u pitanju stranke koje su svojevrsni veterani ne samo ovdašnje političke scene.

Inače, specifičnost predstojećih lokalnih izbora je udruživanje doskoro nemogućih političkih opcija, možda i zbog toga što se procenjuje da svako spajanje dodaje oko tri odsto glasova.

– Kao Narodni pokret Srbije smo mogli i samostalno da pređemo cenzus, ali nam to nije cilj. Udružili smo se sa DS, SDS i LDP da bismo rešavali probleme Nišlija, potvrđujući tako da nam nije stalo do sitnih stranačkih interesa – tvrdi Branislav Jovanović, nekadašnji lider URS, a sada NPS.

Ova lista je pod rednim brojem tri na izborima za gradsku skupštinu i svih pet gradskih opština. Nosilac je advokat Vladimir Domazet, koji sebe, navodno, ne vidi kao gradonačelnika… Među prvih pet imena je još Dragoslav Ćirković (SDS), bivši predsednik opštine Medijana, a imaju i ženu – Jelenu Barton (DS), kao nosioca liste za Gradsku opštinu Pantelej.

PROGNOZE

IAKO stranke još ne obelodanjuju rezultate istraživanja, saznaje se da SNS može da računa na 29 odsto glasova, DS na 21 do 25, SPS od 15 do 17, dok su potencijalno velika iznenađenja koalicija Dveri-DSS i SRS, koji bi mogli da dobiju po deset procenata.

Još 9. marta, podsetimo, potvrđena je lista SNS, na čijem čelu je gradonačelnik Zoran Perišić, a potom su sledili potpisi za kandidate SRS, koalicija oko DS, pa SPS.

– Kandidaturu je predala i koalicija pod nazivom “Reformistička stranka – Zajedno za Srbiju”, koju predvode Boško Ristić i Milan Višnjić, pa će se oni naći pod rednim brojem 5. Primetno je, takođe, da postoji interesovanje stranaka i grupa građana, ali izgleda da nije svima baš lako da prikupe potpise i obezbede valjanu dokumentaciju – navodi Jelena Žarić Kovačević, objašnjavajući da kandidatura svakog odbornika mora biti podržana sa 30 potpisa, pa je za kompletan saziv Skupštine potrebno obezbediti čak 1.830 istomišljenika.

Pažnju ovdašnje javnosti privlači i činjenica da – po prvi put od osnivanja Socijalističke partije Srbije u Nišu – SPS nije uspeo da prikupi potpise i istovremeno preda liste za sve izbore, da bi bili pod istim brojem. To ne mora da utiče na izborne rezultate, ali – po svemu sudeći – ukazuje na lošu organizaciju stranke koja je, samo deset dana pre raspisivanja izbora, raspustila sve odbore u gradu.

Alarmantno je i to što se – dok se opozicija udružuje – vladajuća SNS blago “osipa”, s obzirom na to da dvojica osnivača stranke, general Momir Stojanović i advokat Srđan Aleksić, nastupaju zajedno sa Srpskim pokretom obnove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com