Društvo

Niški poslanik zaveštao organe

Ovo je donorska kartica narodnog poslanika iz Niša Dušana Milisavljevića, koju je on danas stavio u unutrašnji džep svog sakoa i koja će sa njim biti svakog dana do onog poslednjeg. On je danas na Klinici za nefrologiju svojim potpisom dozvolio da njegovi organi nakon smrti mogu produžiti život nekom drugom.

“Potpisivanjem kartice šaljem poruku da zajedno moramo više da učinimo na promociji i važnosti donatorstva” rekao je narodni poslanik prilikom potpisivanja donorske kartice na niškoj Nefrologiji.

Niški narodni poslanik ličnim primerom nateraće mnoge da o donorstvu organa razmišljaju drugačije i na pravi način.

Dusan M

“Kada želite da poboljšate naše zakone, da menjate naše navike, da se borite protiv strahova morate ličnim primerom da pokažete i poručite da je doniranje organa najhumaniji čin. Ovo nije obična kampanja ovo je kampanja za život naših građana”, kaže Milosavljević.12421788 10201525142326552 232881796 n

Tačni podaci drže se u tajnosti ali se zna da je broj donora i operacija znatno manji nego u ostalim evropskim zemljama. U Srbiji je taj procenat na 5%, što je pet donora na milion stanovnika. U Hrvatskoj je donorstvo organa zakonom uređeno, te ona broji 30 donora na milion stanovnika.

“Srbija je na dnu liste Evropskih zemalja po broju donora i obavljenih transplatacija. Mnogi pacijenti ne dočekaju transplataciju, mnogim građanima bi život mogao da se produži sa većim broj donora”, rekao je Milisavljević.

U Srbiji se transplantacije rade u pet zdravstvenih centara.

U Nišu svakoga dana donorska kartica može da se potpiše na Klinici za nefrologiju i kod izabranog lekara, procedura traje svega nekoliko minuta i potrebna je samo lična karta, kaže poslanik iz Niša Dušan Milisavljević.

Mnogi će gest niškog poslanika povezati sa izbornom kampanjom, on to oštro negira i kaže da je ovo njegov lični čin, ne želeći da odgovara niškim novinarima na dnevna pitanja u vezi sa izbornom kampanjom.

Dusan MMM

“U budućem sazivu Skupštine Srbije treba da nađemo zakonsko rešenje kojim bi se olakšala procedura donatorstva i na taj način omogućilo da našim građanima PRODUŽIMO ŽIVOT”, završio je Milisavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com