Društvo

“Pitijada” posvećena Svetskom danu osoba sa Daunovim sindromom

Četvrto tradicionalno takmičenje u pravljenju domaćih pita “Pitijada” održano je u Kući starih zanata u Nišu. Najbolje domaćice i udruženja su nagrađeni a Udruženje osoba sa Daunovim sindromom i stanovnici Sigurne kuće dobili su na poklon pite.

Ideja organizatora Pitijade je da se žene pokrenu a pomogne ugoženima.

“Da pomognemo onima koji nemaju a sve je više takvih. Druga strana je i stimulacija žena da se malo više aktiviraju u kući, jer žene su pune ideja i mnogo toga mogu da naprave. Ovo je prilika da se pokažu. Udruženje dece sa Daunovim sindromom su naši gosti. Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom i ova manifestacija se pogodila sa današnjim obeležavanjem, zbog čega smo mi posebno srećni”, kaže Ljubinka Stanišić iz Udruženja žena “Aktiv žena grada Niša”.12721647 10201508011538293 1032221425 n

Ovo takmičenje podržala je i Gradska opština Pantelej, na otvaranju predsednik opštine Srđan Savić kaže da su ovakve manifestacije važne za očuvanje tradicije.

“Tokom godine “Aktiv žena” organizuje nekoliko reprezentativnih manifestacija. Svake godine na velikim je mukama da se odredi ko je najbolji. Ova manifestacija čuva od zaborava tradiciju, etno karakteristika ne samo Srba već i drugih naroda koji žive bratski ovde sa nama. Drago mi je da vidimo u ovolikom broju ove etno specijalitete”, kaže Srđan Savić predsednik GO Pantelej.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom se obeležava danas i ova manifestacija daje podršku udruženjima koja okupljaju ugrožene Nišlije.

“Drago mi je što je ova današnja manišestacija humanitarnog karaktera. Nadam se da će Udruženje osoba sa Daunovim sindromom kao i Udruženje osoba sa invaliditetom imati bolje dane pred sobom. Oni se u poslednje vreme suočavaju sa materijalnim problemima i ja želim da bolje funcionišu u budućnosti i pozivam da čitavo društvo obrati pažnju na njih, to su naši sugrađani, mi smo dužni da brinemo o njima i pomognemo koliko smo u mogućnosti”, rekao je Savić na današnjoj Pitijadi.

Sve učesnice kojih je bilo preko šezdeset, dobile su Zahvalnice a najbolje Diplome i medalje. Najvećim brojem medalja okitilo se Udruženje makedonaca “Vardar” čije su članice osvojile jednu bronzanu i jednu srebrnu medalju. Nagrade najuspešnijim domaćicama uručila je načelnica turistečke inspekcije Dragica Pavlović.

Screenshot 1

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je još 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

[foldergallery folder=”images/galleries/IVHumanitarna-Pitijada-“]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com