Društvo

Sajamom starih zanata i “Pitijadom” obeležena slava Grada Niša u GO Pantelej

U okviru obeležavanja slave Grada Niša, Gradska opština Pantelej danas je otvorila tradicionalni Sajam starih zanata. U okviru obeležavana Svetog cara Konstantina i carice Jelene, održana je i “Pitijada” kao znak dobrodošlice i prigodni deo slavskog kuturnog programa. Gosti ove opštine bili su predstavnici pobratimskog grada Seresa iz Grčke, ai i delegacija iz Tivta.

 

Foto: Nataša Stanković, predsednica opštine Pantelej

 

“Ove godine tradicionalni sajam starih zanata i našu tradicionalnu manifestaciju Pitijada obeležavamo u sklopu Gradske slave. Zaista smo ponosi na tradiciju koju čuvaju naše vredne zene iz našeg udruženja “Žena”, iz Niša. Svi proizvodi su ručni, autentični, maltene, svaki proizvod je antikvitet.  Videćete i brojne domaće pite koje rade žene iz udruženja sa svojim prijateljima iz ostalih udruženja. Trudimo se da kroz kuću starih zanata, koja je za posetioce otvorena svakog dana, čuvamo tradiciju, čuvamo zanate i da ih približimo našim sugradjanima” – rekla je Nataša Stanković, predsednica opštine Pantelej.

Gradska opština Pantelej ugostila je zamenika gradonačelnika grada Seresa, Konstantinosa Dinakisa i direktora pozorišta i većnika zaduženog za turizam, Ioaniisa Gatsiosa, zatim potpredsednika opštine Tivat Vladimira Arsića i Sanju Vuković odbornicu i predsednicu Odbora za društvene delatnosti u ovoj opštini.

“Presrećni smo što smo imali priliku da budemo gosti ovako divnog grada i divnih ljudi, da učestvujemo u proslavi ovako velikog praznika, slave Svetog cara Konstantina. Vrlo smo dirnuti načinom na koji smo dočekani od strane našeg bratskog naroda. Još jednom zvanično želim da čestitam praznik svim opštinama na teritoriji grada Niša, gradu Nišu i svim građanima. Želim im svu sreću i dalji napredak” – izjavio je Konstantinos Dinakis.

Sve gradske opštine u Nišu potrudile su se da i drugim delegacijama iz Bugarske, Republike Srpske i prijateljskih gradova širom zemlje ukažu prepoznatljivo gostoprimstvo kao najbolju tradiciju ovog grada.

 

Foto:JM.

Manifestacija je takmičarskog karaktera, a vredne domaćice nadmetale su se u veštinama pripreme domaćih pita po starim, ali i inovativnim receptima  kao deo zavidne kulinarske tradicije ovog kraja. Sukane kore, pita sa jabukama i domaćim dzemom od šljiva su djakonije koje su takmičari predstavili.

Danas smo se okupili da bi smo podržali humaninarnu akciju u organizaciji udruženja “Žena”, nama je čast i zadovoljstvo da imamo priliku da i mi pokažemo svoje gastronomske specijalitete i na neki način uveličamo svojim prisustvom ovakakav događaj. Ipak je Udružnje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša sa tradicijom starom 15 godina i polako postajemo prepoznatljiv brend našeg grada” , izjavila je Ančica Dimitrijević, predsednica  Udruženja.

Pored takmičenja i degustacije za posetioce Manifestacije, ovi izvanredni domaći proizvodi doniraju se u dobrotvorne svrhe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A gde se to obelezava, na kojoj lokaciji??? Valjda je to osnovno napisati: sta, gde i kad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com