Društvo

Održana tradicionalna Dobrotvorna pitijada opštine Pantelej

U okviru Programa proslave slave Grada Niša, Gradska opština Pantelej u saradnji sa Aktivom žena Niša, održana je tradicionalna manifestacija „Dobrotvorna pitijada“ u Domu učenika srednjih škola. Gosti ove opštine bili su predstavnici Trebinja, kao i delegacija grada Tivta.

Podmladak KUD „Anđeli“, sa spletom igara nastupio je kao dopuna prezentaciji tradicije folklora i kulinarstva ovog kraja.

Pitijada je manifestacija prvenstveno dobrotvornog karaktera, kojom brojna ženska i druga građanska udruženja prezentuju veštine kulinarstva i izrade domaćih pita po starim ali i inovativnim receptima ovog dela Srbije. Pored degustacije izloženih pita za posetioce, goste i zvanice slave, najveći deo ovih specijalnih domaćih proizvoda donira se u dobrotvorne svrhe, uglavnom osetljivim i ranjivim socijalnim grupacijama i njihovim udruženjima.

“Ove godine oko petnestak Udruženja žena iz našeg kraja na čelu sa aktivom “Žena” i sa brojnim Udruženjima sa seoskog područja , ali i iz Makedonije organizujemo, pre svega, dobrotvornu Pitijadu jer sve ove pite koje ćemo danas  da probamo i da degustiramo odlaze deci koja su obolela od Daunovog sindroma. Od prošle godine smo uveli da ova manifestacija bude u sklopu gradske slave i da to bude na neki način naš doprinos Opštine Pantelej u organizaciji same gradske slave”, kazala je predsednica opštine Nataša Stanković.

Sukane kore, pita sa jabukama i domaćim dzemom od šljiva samo su neke od đakonije koje su takmičari predstavili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com