Društvo

Protest novinara: Niš ne kleči i ne odustaje

Na trećem protestu novinara Niša organizovanom ispred Narodnog pozorišta, prisustvovalo je oko tridesetak medijskih radnika, što je najmanji broj do sada. Zorica Miladinović, novinarka lista „Danas“ najavila je nastavak protesta uz malo drugačiju organizaciju, a Ivana Petrović iz „City radija“, poručila da je “upornost bitnija od masovnosti“.

Ni hladno vreme i temperatura koja je sinoć išla u minus, nije sprečila oko tridesetak medijskih radnika da se okupe na trećem po redu novinarskom protestu „Novinari ne kleče“.

Podsećajući premijera Srbije, Aleksandra Vučića, da je prošlo 50 dana od kako je obećao da će smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističkog obraćanja novinarki B92, Zorica Miladinović, novinarka lista „Danas“, najavila je i drugačiju organizaciju protesta uz poruku „ da niški novinari neće odustati i da će se protesti nastaviti sve dok to bude potrebno“.klecanje 1

Ivana Petrović iz „City radija“, uputila je zahtev ministru Stefanoviću da ispita ko i za rad čijih interesa prati i prisluškuje novinare u Srbiji i time „unosi strah u novinarsku profesiju“.

Treće protestno okupljanje novinara nije pratila ni jedna od lokalnih niških televizija, a podršku su, svojim prisustvom i ovoga puta dali predstavnici Udruženja predsednika skupština stanara. Profesor sociologije Đokica Jovanović je u svom obraćanju okupljenima, najavio bojkot ovog udruženja televizijama Zona Plus, Belami i Niškoj televiziji.djokica

„Odbijaćemo svaku saradnju sa ovim kućima, nećemo gostovati u njihovim emisijama, niti ćemo njihovim novinarima davati izjave“, rekao je Jovanović.

Podsećamo da su pred treći protestni skup koji je održan sinoć, niški novinari izdali saopšenje za javnost u kome, između ostalog, piše:

1. Zahtevamo od ministra Nebojše Stefanovića da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara.
2. Kako bi se afera u vezi s praćenjem i prisluškivanjem novinara konačno razrešila, tražimo da Tužilaštvo što pre ispita navode iz krivične prijave protiv Stefanovića.
3. Zbog situacije u kojoj su se našle naše kolege u Pančevu, zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku, kako bi zadržali posao.
4. Tražimo poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega. Ovim tumačenjem dodatno se otežava položaj medija i onih koji u medijima rade.
Solidarišemo se s kolegama fotoreporterima, kao što su se i oni solidarisali s nama.
5. Ministru za informisanje Ivanu Tasovcu postavljamo pitanje: Poštovani ministre, šta ste konkretno preduzeli povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki?
Ivan Tasovac dužan je takođe da položi račune šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad. Odgovore na ova pitanja dugovaće novinarima i posle isteka mandata.
6. Povod za početak ovih protesta bio je komentar ministra Bratislava Gašića upućen koleginici Zlatiji Labović, odnosno zahtev da on zbog toga bude smenjen. Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo.klecanje 2
Samo ako svi zajedno savladamo strah, možemo se nadati da ćemo nešto promeniti.
“Veliki deo odgovornosti za sve što nam se desilo snosimo i sami, jer nismo na vreme pružili dovoljno snažan otpor. Krajnje je vreme da to učinimo”, zaključuje se u ovom saopštenju.

Inače, protestni skupovi novinara su se osim u Nišu, sinoć održali u još deset gradova Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com