Društvo

PRVI PUT: Za UPSS otvorena vrata Gradske kuće

Stotinak građana odazvalo se danas protestnoj šetnji UPSS od Toplane do Gradske kuće ispred koje ih je dočekao gradonačelnik Niša, Darko Bulatović. Udruženje zahteva smanjenje cene daljinskog grejanja, besplatno parkiranje i veću kontrolu rada niških Javnih preduzeća. “Cena grejanja se neće menjati, a preispitaće se rad svih javnih preduzeća u Gradu”, poručio je Bulatović okupljenima.

Članovima Udruženja predsednika Skupština stanara (UPSS) ovoga puta šetnja nije završena ispred zatvorenih vrata Gradske kuće. Kako je naglasio Đokica Jovanović, jedan od osnivača udruženja, ne samo da ih je uvažio gradonačelnik Darko Bulatović svojim prisustvom, nego su dobili i strujni kabl, tako da se obraćanje prisutnima prvi put nije odvijalo putem megafona.

Udruženje predsednika skupština stanara je danas ostalo dosledno zahtevima koje su istakli na tribini 15. avgusta. Oni tvrde da bi realna cena grejanja u fiksnom delu računa mogla da bude 11 dinara, umesto 36, 60 koliko traži Nadzorni odbor Toplane. Obrazložili su ovu računicu visokim i nerazumnim troškovima koji ulaze u cenu grejanja, pre svega JP Objedinjene naplate koja godišnje na ime naplate računa Toplani uzima 100 miliona dinara. “Pumpanju” računa doprinose i jubilarne nagrade koje Toplana isplaćuje zaposlenima na svakih pet godina, zatim kamate na uzete kredite i havarija u Toplani Jug u kojoj je remont izvršen nestručno, a koštao je oko 2, 5 miliona evra. Na varijabilni deo računa utiče ugovor koji Toplana ima sa Jugoros – gasom, za koji UPSS tvrdi da je štetan, jer Niš plaća najvišu cenu gasa od svih gradova u Srbiji.gr

Jedan od zahteva Udruženja je i vraćanje “prazne stolice” u Nadzornom odboru Toplane, to jest, prisustvo njihovog člana u ovom telu, koje im je novo rukovodstvo uskratilo.

Gradonačelnik Bulatović je podvukao da se cena grejanja neće menjati, osim u slučaju porasta cene eneregenata na tržištu.

Nećemo dozvoliti da nesposobna rukovodstva u Javnim preduzećima probleme rešavaju preko leđa građana. Ponavljam, nećemo dozvoliti višu cenu grejanja, jer za to poskupljenje nema realnih osnova. Znam da je bilo i partijskih zapošljavanja. Neće više niko biti zaposlen zato što je član stranke. Moram da najavim i jednu nepopularnu meru, preispitaćemo broj zaposlenih u Javnim preduzećima i neki će morati da dobiju otkaze ” istakao je novi gradonačelnik.upss n

Brojne primedbe članova UPSS odnosile su se i na rad JP Parking servis i njihov bahat odnos prema sugrađanima. Ovo preuzeće je formirano u avgustu 2006. godine I za 10 godina postojanja u Nišu nije napravljen ni jedan novi parking prostor ili javna garaža, kažu u UPSS. Oni zahtevaju da parkiranje bude besplatno, a da se plaća samo u slučaju vremenskog prekoračenja.

Poseban problem je uklanjanje nepropisno parkiranih vozila i rad “pauka” jer po zakonu, pravo da ukloni vozilo ima samo saobraćajna policija, tvrde u Udruženju.

Bulatović je odgovorio da je odmah po stupanju na dužnost gradonačlnika imao susret sa direktorom Parking servisa i upozorio ga na brojne pritužbe građana.

Posle samo mesec dana, mogu da vam kažem da je broj vozila koja završavaju na depou Parking servisa smanjen za 50 procenata”, rekao je okupljenima.

Zahvaljujući gradonačelniku Bulatoviću na uspostavljenom dijalogu “ koji je bio nemoguć sa ranijim rukovodstvom”, Đokica Jovonavić je izrazio nadu da će ovakvih kontakata i razmene informacija biti više u budućnosti i istakao:

Nastavićemo da kontrolišemo i vaš rad i rad svih ostalih javnih preduzeća u Gradu. Istovremeno, držimo vas za reč i pamtimo šta ste obećali. Bićete pozivani na sve naše tribine kojih će biti u narednom periodu. Nastavljamo da kontrolišemo javna preduzeća, naredno je Vodovod koji ima četiri puta više zaposlenih od potrebnog broja” rekao je Jovanović na današnjem protestu UPSS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com