Društvo

PREKARIJAT: Kako su novinari postali nadničari

Od tri novinara, za dva se može reći da su u prekarnom položaju, rezultat je najnovijeg istraživanja koji je sproveo tim stručnjaka na čelu sa sociologom Srećkom Mihailovićem. Na okruglom stolu u Media i reform centru prezentovani su zaključci ovog istraživanja koje je započeto 2015. godine, a o prekarijatu u novinarstvu govorili su sociolozi i novinari iz Niša, Čačka, Kragujevca i Požarevca.

Sociolog Srećko Mihailović i Aleksandar Đokić i Zorica Miladinović novinari

Kada radnik nema minimum garancije da će zadržati svoje radno mesto, a zarade su male i neredovne, onda se može govoriti da je takav radnik u prekarnom položaju.

Ako se tome doda činjenica da većina novinara i medijskih radnika na jugu Srbije radi honorarno, što znači “na crno”, bez uplaćenih doprinosa za zdravstevno i socijalno osiguranje, jasno je da je reč o radu koji se gotovo može izjedančiti sa robovskim, čulo se u Media i reform centru.

“Prekarni radnik nije ideološki obojen, nema nikakve zahteve i nemoguće ga je motivisati na akciju. On nema minimum garancija na poslu, a društvo u kome živi je otuđeno i ne zna za solidarnost. Prekarnost se jednom rečju može opisati kao nesigurnost, to jest nestabilan položaj u društvu i pogađa sve obrazovne strukture, od neobrazovanih do visoko obrazovanih ljudi”, kazao je sociolog Đokica Jovanović navodeći da je novinarstvo danas u Srbiji duboko prekarni posao.

Prekarnost zaposlenih novinara

Prezentujući podatke istraživanja o prekarijatu u medijima, sociolog Srećko Mihailović istakao je da “oni koji svakodnevno postavljaju pitanja drugima, nisu bili spremni da odgovore na pitanja koja se postavljaju njima.” Od 5000 adresa na koje su poslati upitnici, svega 303 novinara pristalo je da govori o svom položaju.

Podaci  do kojih se došlo u ovom istraživanju pokazuju i da  novinari ne veruju da udruženja novinara mogu pomoći u pobošljanju njihovog položaja, a postoji i  nepoverenje prema radu sindikalnih organizacija.

Jovica Vasić, novinar Narodnih novina koji je štrajkovao glađu i ostao bez posla, posle 30 godina rada u novinarstvu kaže da nije optimista.

“Niko neće da nam reši problem, ako ga sami ne rešimo. Kada sam se odlučio na štrajk glađu, to nisam uradio u afektu, već sam dobro razmislio o svemu. Vidim da se ništa nije promenilo, ljudi i dalje rade na crno, uz iste, male zarade. Meni se plata u Narodnim novinama nije menjala deset godina, a nisam imao ni osnovne uslove za rad,” podsetio je Vasić na razloge stupanja u štrajk.

Na okruglom stolu bilo je reči i o privatizaciji medija i zloupotrebi projektnog sufinansiranja, kao i o ulozi državnih i privatnih medija u zastupanju javnog interesa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com