Društvo

Protest “Novinari ne kleče” večeras u Nišu i širom Srbije

Protesti “Novinari ne kleče” biće nastavljen i danas u Nišu i drugim gradovima Srbije. Niški protest zakazan je za 19 sati ispred Narodnog pozorišta.

Cilj okupljanja je odbrana prava građana na “informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija” piše u saopštenju ove inicijative.

“Prvi protest održan je početkom decembra lane sa zahtevom da se smeni ministar odbrane Bratislav Gašić, u međuvremenu broj zahteva inicijative je uvećan.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića traži se da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe, kao i da se od Tužilaštva zahteva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

“Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu. Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad,” navodi se u saopštenju inicijative.

Zatraženo je poštovanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Protest je najavljen za 19 sati ispred Narodnog pozorišta u Nišu kao i ispred Vlade Srbije u Beogradu, na Trgu slobodu u Novom Sadu, kod Krsta u Kragujevcu, u pešačkoj zoni u Novom Pazaru, ispred Doma kulture u Čačku, ispred stare robne kuće u Šapcu, na Gradskom trgu u Kikindi, kod Rudarske česme u Lazarevcu, ispred zgrade opštine u Mladenovcu i ispred gradske skupštine u Vranju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com