Politika

LEVICA SRBIJE: Znanje je skupo- neznanje još skuplje

Nikada obrazovanje nije bilo do te mere urušeno i obesmišljeno kao što je u Srbiji danas. Visoko obrazovani mladi ljudi postali su marginalizovani sloj društva, a iz Niša svakodnevno odlaze u potrazi za dostojanstvom i boljim životom, kažu u pokretu „Levica Srbije“. Na današnjoj konferenciji za štampu u Media i reform centru Niš,  “Levica” je dala punu podršku radnicima propalih državnih preduzeća koji traže da im država isplati zaostala primanja, a najavljeno je i otvaranje prostorija centrale u Beogradu.

„Najveći problem je partijsko zapošljavanje. Ako nemate knjižicu vladajuće partije – ne postojite.“Levica Srbije“ je jedina koja se zalaže da se partijsko zapošljavanje proglasi krivičnim delom“, kazala je Biljana Ćirić, doktorand filologije.

Ukazujući na loše stanje u obrazovanju, doktor biotehničkih nauka, Nebojša Zlatković, istakao je da država već decenijama ne ulaže u školsku infrastrukturu i da prosvetnim radnicima nisu jedini problem zarade, nego i uslovi u kojima rade:

„Svedoci smo da se u školama gotovo ništa nije promenilo još iz Titovog vremena. Iste table, klupe, a nastavna sredstva se, zbog sveopšteg siromaštva, ne modernizuju. Posledice takvog stanja trpe učenici i studenti. Škole nemaju sredstava da ulažu u obrazovanje prosvetnih radnika, pa oni ne napreduju u svom poslu. Nemaju mogućnosti da posećuju seminare i da se usavršavaju, što se odražava na rad sa učenicima i studentima. Zarade su smanjene 10 procenata, a kasnije povećane 2-4 procenta, što je vlast predstavila kao poboljšanje socijalnog položaja prosvetnih radnika,“ ističe prof. dr Nebojša Zlatković.

Najbolji primer za odnos države i Grada prema obrazovanju leži u činjenici da su računi većine osnovnih i srednjih škola u Nišu 200 dana godišnje u blokadi. Ne plaćaju se komunalni računi, telefoni, internet, a o obnavljanju infrastrukture u školama nema ni pomena.

levicalogo

„Levica Srbije“ smatra da treba prekinuti praksu smanjivanja plata prosvetnim radnicima, a povećati izdvajanja za nauku, koja su trenutno najniža u Evropi. Posebna pažnja se treba posvetiti ispitivanju fakultetskih i doktorskih diploma, budući da se pojavio veliki broj lažnih diploma i plagijata čime je ugled akademske zajednice ozbiljno ugrožen.

U „Levici Srbije“ daju punu podršku bivšim radnicima propalih državnih preduzeća u Nišu koji se bore za isplatu zaostalih zarada. Njima je premijer Srbije , Aleksanda Vučić, prošlog leta obećao da će država za te namene izdvojiti dve milijarde dinara, što se do sada nije dogodilo. Zbog tih neispunjenih obećanja i uz tri izvršna sudska rešenja po kojima mu država duguje 6, 5 miliona dinara, već peti dan u Gradskoj kući štrajkuje glađu radnik MIN – Specijalna vozila, Zoran Nešić.borko

„Levica Srbija“ je danas i zvanično otvorila prostorije u centrali u Beogradu, u ulici Cincar Jankovoj broj 2 , a osnivač i predsednik, Borislav Stefanović, predstavio je javnosti program ovog pokreta, rečeno je na pres konferenciji „Levice“ u Media i reform centru u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com