Kolumna

Hoćete li da zajedno pomognemo žrtvi mobinga..

“Procitala sam Vas blog o mobingu, i ja jesam zrtva mobinga, od strane poslodavca, ali mislim ili nisam sigurna da imam dovoljno dokaza za to. Zdravstveno obolela , varijacije krvnog pritiska, .. Dajte mi savet ako zelite, ne znam sta da radim, plasim se sudova i plasim se da ne izgubim posao”- napisala mi je juče ovu poruku čitateljka mog bloga.Uplašena, dakle, ne samo za sopstvenu sudbinu, nego i za opstanak svoje porodice čiji je jedini hranitelj.

I zaista, žrtvu mobinga u potpunosti može da razume samo  neko ko je takođe bio mobiran. Sve ono na šta su spremni moberi- maltretiranje, šikaniranje, zastrašivanje i na svakojake načine ugrožavanje osobe koja im se ne sviđa, koja je dovoljno uspravna, koja ne spade u grupu uvlekača i dupelizaca, koja ima svoj stav i ne da na sebe čak i po cenu stradanja, svi oni potezi koje moberi vuku u obračunu sa nekim koga ne vole, koga mrze, koga se iz ko zna kojih razloga plaše, na koga su ljubomorni, graniči se sa naučnom fantastikom. 

Verujte mi na reč, doživela sam, proživela i preživela razno-razne metode obračuna jedne bolesno umišljene osobe, tako da mogu ne samo blogerske tekstove, nego i čitav roman da napišem na ovu temu.

A najpotpunija potvrda  ove moje tvrdnje jeste izjava jedne moje prijateljice, izuzetno sposobne, vredne i savesne žene – “Nisam u potpunosti mogla da poverujem u sve ono što ti se dešavalo, dok mobing nisam osetila  na svojoj koži”.

 

 

                nije svako rođen da ovako trepće pred bolesnim umovima

U čitavoj priči o pošasti zvanoj mobing najstrašnije je to što se gotovo niko ne usuđuje da pomogne mobiranom- ja, doduše, pomoć tada nisam ni tražila niti sam znala da li je i gde je mogu dobiti, ali se sada toliko priča i piše o mobingu, tako da je prosto neverovatno da mnogi čiji je to posao odbijaju da pomognu žrtvama na bilo koji način.

“Lekar medicine rada je upucen u sve, ali zazire od toga da mi pomogne, kao i ginekolog koji nije hteo da mi napise da ne smem da radim u hladnim uslovima , konkretno, radim i napolju i 24h ako treba dok se posao ne zavrsi, po mrazu, minusu, a imam emdometriozu i cistu na jajniku”– kaže pomenuta gospođa čiji identiten, naravno i nažalost, moram da sakrijem, jer je od otkaza deli samo pola koraka.

(A kada sve to prođe, a nadam se da će se gospođa ipak izboriti za svoj i opstanak svoje porodice, uprkos tome što je prepuštena samoj sebi i što društvo okreće glavu na drugu stranu i pored svih onih proklamacija protiv njega jer je  to  društveno zlo koje košta ne samo pojedinca nego društvo u celini- javiće se već svi oni koji su sada samo nemi posmatrači. I svako će imati svoje obrazloženje, opravdanje, objašnjenje, o tome zašto je ćutao:

            –Znao sam da ne mogu ništa pomoći, jer on/ona ima podršku u tomitom koji joj je… rođak, ljubavnik, prijatelj, ortak u nečasnim poslovima…

 

      – Morala sam da ćutim jer bi se u suprotnom mobing proširio i na mene, a ti znaš da ja izdržavam JankaPetraMarka i da ne smem da ostanem bez posla

 

       –Šta ja tu ima da se mešam, kada ne znam pozadinu svega i nije mi jasno ni kako je do vašeg sukoba došlo i ko je u svemu tome kriv 

 

       I tako dalje

 

       I tako dalje

 

       I tako…)

-Onda pravac kod neuropsihijatra i sve to mu ispričajte- ponavljam ono što sam saznala, pročitala, naučila o mobingu i borbi protiv njega.

-Da, a sta ako dobijem otkaz? Ja izdrazavam porodicu i  to jedva.

 -Zasto biste dobili otkaz? Vi se samo lečite i nadležna služba je tu da  brine za Vaše zdravlje.Tek onda Vam ne mogu nista, kada ostane zabeleženo da je lekar reagovao zbog Vašeg narušenog zdravlja.

 -Da, ali poslodavac  vrsi svakodnevnu torturu nada mnom, pogotovu sada kad zna da sam se obratila lekaru i da imam problema sa pritiskom, sada ne vice , sada sprovodi , kako da kažem, tihu torturu.I po svemu sudeći, najpre po besu koji iskazuje, zaključujem da je i sam uplašen. Ali ne odustaje.

 -Vodite dnevnik. Zapisujte sve sto se dešava, kako Vas uznemirava , vreme kada se to desilo i ko je bio prisutan.

-Citala sam o tome. Radim to već. Ali,ko ce mi poverovati? Mom pisanju dnevnika? Ne znam…

-To je da biste imali dokaze Poželjno je da on sazna da vodite dnevnik i da sve zapisujete, do tančina.

-Od prisutnih ne verujem da ce ko smeti da kaze istinu o tome. Strahovlada i besparica…

-Nema veze, bitno je da dokazi postoje. I svedocima recite da upisujete svaki detalj i da će morati da svedoce ako dodje do suda, bar ćete tako da vidite ko je ko.

-Da, danas me kolega pitao da li sam se kome obratila, jer je upucen u to.

  ***

Nađoh na netu ovaj koristan sajt sa još mnogo saveta koji mogu pomoći mobiranima u njihovoj borbi protiv zlostavljanja. Protiv bolesnih umova kojima ništa nije sveto, a ljudski život najmanje.Recimo, kako napisati tužbu protiv zlostavljanja na radu. Ili, pre toga, zahtev poslodavcu, zarad zaštite od zlostavljanja na radu.

I da znate, vi koji niste upoznati sa prirodom mobera- to su najčešće vrlo labile, isfrustrirane, ponekad socijalno devijantne osobe, iako mogu biti i uspešne, nekada iz problematičnih porodica; osobe koje, kako praksa potvrđuje, nose neku traumu iz prošlog života- maltretiranje ili zlostavljanje u detinjstvu ili u braku, nezadovoljstvo životom, mužem, ženom, detetom, karijerom… A kada im se na putu nađe osoba iz čijeg stava vide da ih se ne plaši, da ih ne ceni, da im ne veruje…ma, da se nikako ne uklapa u onu priču kojom žele da stvore lažnu sliku o sebi samom, onda ta osoba postaje “teren” za lečenje svih tih frustracija. Pa na njoj iskaljuju sav onaj bes zbog muževljeve pijanke ili švaleracije, zbog ženine nevere ili nedovoljne ljubavi, zbog svekrvinog dosađivanja, zbog očevog zlostavljanja, zbog izostanka majčinske podrške, zbog neuspešnog deteta ili ko zna već čega.

Ovaj tekst sam napisala u nameri ne samo da pomognem konkretnoj osobi, žrtvi mobinga, nego i zato da bismo svi mi zajedno još jednom uprli prst na ovu pojavu koja  ČOVEKA i društvo ugrožava daleko više i daleko teže nego što se iz ispovedanja bilo koje mobirane osobe može zaključiti. Sigurna sam da većina vas u svom okruženju zna za neki slučaj mobinga, da je skoro svako bio bar jednom svedok nekorektnog, neljudskog  ponašanja mobera ili da je bar nekada od nekog svog čuo za slučaj mobiranja.

Kada bismo smogli snage da zajedno kažemo NE moberu, to bi bio najsigurniji put da se ova pošast spreči.

Ko zna ko je sledeća njegova žrtva.

 

 

                           od ravnodušnog pred mobingom do sledeće žrtve kratak je put

U ime te borbe protiv zlih ljudi bolesnog uma, u kojima mržnja prema drugim nadvladava razum i osećaj za istinu i pravdu, zamoliću vas da ovaj tekst delite … baš kao što ste to činili onih nekoliko puta kada sam vas zamolila da činite isto, uvek sa nekim plemenitim ciljem. Verujem da će vam svaka žrtva mobinga biti zahvalnija nego ja i u  ime pomoći njima vam i sama zahvaljujem. 

Inače, džaba nama zakonska regulativa, kada zakon niko ne poštuje, a i kada se to desi, sud nema adekvatne dokaze jer najčešće svi- ćute.

 Izvor: http://negoslava.blogspot.rs/2014/12/hocete-li-da-zajedno-pomognemo-zrtvi.html

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com