Kolumna

BABA-GROZDA: Plavka i tulben

E, da vi reknem kvo vi oću reknem pa mi se smejte dokle god oćete i mislete si kvo vi je volja. Jutroske turi plavku šamiju na glavu, sturi onuj za po kuću što ju nosim vazdandan na delnik i kada nikuj neje obeležil da će navrne tija dan. Ono, imaošem još ednu novu – zelenku, al mi plavka nekako popristanjuje, od onoj njojno žutilo i ja ko da procavtim kada ju turim pa sam zelenku na zalvu dala i rekla sam na moi kako znaju jošte jednu plavku da mi kupe, ako vikaju da se toj više nema najde.

Za tulben sam prestarela. Turila sam ju u sandak, kude mi je sva sprema za u kop. Rekla sam im, neka mi ju tag zabrade pa kude puklo, da puklo. Berem ubava d-otidem, da se moi tam ne poplaše pa da se razbegaju od men kad me vide.

Oću vi reknem, dočeka ja još edan Božić, ako nesam veruvala. Sve mi se čineše da će me jošte letoske odnese onija, virus li je, kvo li je, ale ga izele, al preskoči. Za kada me Gospod upisal na njegovu artišku za prizivanje, ne znam, ali mi mene laknu kad prestado da brojim kolko mi je jošte ostalo.

Кo pa da znam kolko je toj. Nesam mislela ni dovdeka da ce dovljim. Moj vrs odkad izotide, a ja jošte mesim česnicu i radujem se kad svane pa vidim da sam jošte sas moje noge n-ovija svet.

I takoj… sve po red da vi reknem, kako Baba-Grozdin blagoslov: dal vi Gospod zdravje, al i pamet da si zdravje ne arčite na ništa drugo nego na napredicu, u kuću i okol kuću i svude god kude sas nogu kroknete i sas misal umejete da stignete. A pamet li i zdravje imate, i sve ci drugo imate.

Iz zbirke priča na zaplanjskom govoru, “Blag reč”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com