Društvo

Srbiju će na Svetskoj filozofskoj olimpijadi predstavljati Nišlija

U pisanju filozofskih eseja na engleskom jeziku, na Svetskoj filozofskoj olimpijadi koja se održava od 25. do 2. maja, Niš i Srbiju će predstavljati Milan Milenović. Ovo je drugi put da Nišlija predstavlja svoju zemlju na ovom događaju.

Kako pojašnjavaju organizatori, filozofska olimpijada je nadmetanju srednjoškolaca u pisanju filozofskih eseja na engleskom jeziku. Učenicima su ponuđena četiri filozofska citata čiju su tezu učenici dokazivali ili opovrgavali koristeći se veštinama kritičkog i kreativnog mišljenja.

Na nedavno završenoj Srpskoj olimpijadi filozofije, koja se tradicionalno, u kontinuitetu održava od 2011. godine u Požarevačkoj gimnaziji, učenici niških gimnazija ušli su u 10 najboljih.

Učenik Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, Danilo Lalić, pod mentorstvom profesorke Jelice Stošić, osvojio je osmo mesto, dok je učenik Gimnazije „Svetozar Marković“, Milan Milenović, pod mentorstvom profesorke Bojane Golubović, osvojio srebrnu medalju i time se direktno plasirao na Svetsku filozofsku olimpijadu.

“Prema pravilniku olimpijade, evaluatori su ocenjivali radove na osnovu kriterijuma: filozofsko razumevanje teme, relevantnost eseja, ubedljivost argumenata, koherentnost i originalnost”, ističu.

Srpska olimpijada filozofije trajala je od 17. do 19. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com