Kultura

Važno je da se počne! Uskoro prvi otkos na lokalitetu Medijana

Rekonstrukcija zgrade muzeja, za koju još nije izabran izvođač radova, jedan je od razloga zašto arheološko nalazište Medijana još ne otvara kapije za posetioce.

Medijana nema posete od 2012. godine u čemu je grad Niš na gubitku i u kulturološkom i u finansijskom smislu. Čitav komleks sakriven je iza divljeg rastinja što prolaznike više podseća na napuštenu ledinu nego na jedan od svega nekoliko lokaliteta od izuzetnog značaja u Srbiji i sigurno od značajnijih na Balkanu.

Kako bi spoljašnjost ovog izuzetno vrednog kulturno-istorijskog nasleđa Niša doveli bar malo u red, čelnici grada najavljuju uklanjanje rastinja i košenje trave u narednim danima.

Foto: S.P.

“Imajući u vidu koliki značaj za grad ima nalazište Medijana, iako još nije otvoreno za posetioce, odlučili smo da za kraj sezone travu i rastinje pokosimo i uredimo taj prostor. JKP Mediana će ovih dana krenuti u prvi otkos, videćemo tačno kada i kojom dinamikom će biti završeno. Što se tiče sistemskog rešenja, od 2021. godine će se u programu rada JKP Mediana naći i redovno održavanje i košenje trave i uređenje površine celog lokaliteta. To je dogovoreno na sastanku koji smo koleginica Adriana Anastasov čiji je resor kultura, imali na samom lokalitetu, pre dve nedelje”, kaže Miroslav Đokić gradski većnik zadužen za komunalna pitanja.

Po svemu sudeći lokalitet Medijana će izgledati urednije iza ograde, međutim, ni do kraja ove godine neće biti dostupna posetiocima.

Foto: S.P.

Budući da početkom godine za prvu javnu nabavku za rekonstrukciju muzeja na lokalitetu nije bilo zainteresovanih, KLERP je, po ukidanju vanrednog stanja raspisao novu, na koju je podneta žalba koja je u procesu rešavanja.

Za izgradnju zaštitne konstrukcije i konzervaciju mozaika na arhološkom nalazištu Medijana grad Niš i država izdvojili su do sada blizu 150 miliona dinara.

Foto: S.P.

Projekat natkrivanja vile sa peristilom urađen je još 2009. godine, ali je Ministarstvo kulture taj projekat najpre obustavilo, a potom ponovo odobrilo 2012. godine. Impresivna zaštitna konstrukcija je postavljena kako bi se stvorile mogućnosti za prezentovanje više od 1.000 kvadrata jedinstvenih mozaika koji ističu ekskluzivnost nalazišta Medijana. Osim njih i Vile sa peristilom, Medijana krije i dve ranohrišćanske kapele iz IV i V veka, ostatke Horeuma (žitnica), vojničke Barake, kao i privatno kupatilo rimskog cara Konstantina Velikog, otkriveno prošle godine na leto. Reč je o najvećim privatnim rimskim termama na teritoriji Srbije, koje se prostiru na površini većoj od 1.200 kvadratnih metara.

Završetak uređenja Medijane i njeno otvaranje za posetioce najavljivali su brojni predstavnici prethodnih vlasti. Arheolozi iz godine u godinu vredno istražuju, ali pristup turistima je i dalje onemogućen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com