Ekonomija

U Nišu funkcioniše elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

U Srbiji je izdato 23 odsto više građevinskih dozvola u avgustu ove, nego u istom mesecu 2015. godine. Prvu elektronsku građevinsku dozvolu u Nišu dobilo je jedno gradilište novog stambenog objekta u centru našeg grada i koje svedoči da ovaj elektrosnki sistem po objedinjenoj proceduri funkcioniše, potvrdila je prilikom obilaska ovog niškog porodičnog preduzeća ministarska građevine, Zorana Mihajlović.

Ministrastvo građevine je 1. januara uvelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Prvo gradilište koje je dobilo građevinsku dozvolu elektronskim putem u Nišu je porodično preduzeće „Ingrad“. Potpresednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović se na ovom primeru u Ulici Ćirila i Metodija uverila da u Nišu funkcioniše izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

„Beležimo odlične podatke, jer je izdato 23 odsto više građevisnkih dozvola u avgustu ove godine, nego u istom mesecu prošle. Razgovaramo sa svim lokalnim samoupravama kako bi videli da li na gradilištima ima više kranova, odnosno da li se više gradi i to se dešava. Razgovramo i sa ljudima koji se time bave, da li u praksi postoje problemi i da li može država još nešto da uradi da bi se više gradilo, da građevinari mogu da dobiju svu dokumentaciju i što pre ponude stanove na tržištu“, rekla je ministarka Mihajlović.

NIS

Niško gradilište je dobilo elektronsku dozvolu u februaru ove godine, a zgrada ukupne neto površine oko 1.200 metara kvadratnih biće završena u februaru sledeće godine.

„Zadovoljstvo mi je videti danas ministarku Mihajlović na svom gradilištu, jer pokazuje brigu države za domaće privrednike. Kao jedan od njih mogu samo da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo na operativnosti i spremnosti resornog ministarstva da nam izlazi u susret. Objedinjena procedura je pokazala svoje prednosti kao nešto što je vrlo efikasno, pošto smo ranije gubili vreme na šalaterima”, rekao je direktor investitora i izvođač radova na niškom gradilištu, Branislav Filipović.

Ministarka građevine najavila je da će uskoro biti sprovedena i kompletna reforma katastra koja predstavlja, kako je istakla, drugi važan udeo građevinarstva u bruto domaćem proizvodu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com