Društvo

IZBOR ZA AJVAR MAJSTORA: “Izađi mi na teglu”

Takmičenje u pripremanju ajvara “IZAĐI MI NA TEGLU” održava u Nišu u četvrtak, 22. septembra od 11.00 časova ispred Roda centra, saopštila je Turistička organizacija Niša.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, 22. septembra manifestacija će se održati u Nišu, ispred Roda centra, sa početkom u 11 časova. Pored takmičarskog dela koje traje od 11.00 do 19.00, biće organizovane radionice za decu od 12.00 do 15.00 časova, zatim „Kuvanje na bini“ do 15.00-16.00 , kada će svoje umeće predstaviti kuvari iz restorana „Nišlijska mehana „ a od 16.30 – 18.00 posetioce će zabavljati niški etno-jazz stastav „Very Naiss“, od 19.00 proglašenje pobednika.

Organizacija “Bašta Mašta” pokrenula je ovu jedinstvenu, konceptualno neobičnu, autentičnu i društveno odgovornu manifestaciju na teritoriji cele zemlje tokom koje se u formi karavana, od grada do grada tokom septembra i oktobra meseca, organizuje takmičenje u pripremanju ajvara.

“Osnovni cilj ovog zabavnog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg srpskog proizvoda u svetu”, kažu organizatori i dodaju da se kvalifikacionim takmičenjem u svakom od gradova biraju  pobednici koji se na finalnom takmičenju bore za prestižnu titulu najboljeg ajvar majstora u državi.

Manifestacija je uspela da spoji tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom, sve to promeša i na kraju postigne ono zbog čega je i nastala – napuni teglu i nameni je kome je najpotrebnija!

ajvarKaravan je u prethodne dve sezone posetio 40 gradova, imao preko 3.000 učesnika, 8.000 proizvedenih tegli i proglasio najajvar majstore za 2014. i 2015.godinu. U svakom od gradova u proseku se proizvede oko 200 tegli ajvara, a celokupna proizvedena količina ostavlja se takmičarskim ekipama na raspolaganje.

“Karavan manifestacije IZAĐI MI NA TEGLU se planirano širi i u trećoj sezoni posetiće preko 25 gradova širom zemlje. Pripremljene su nove programske aktivnosti za takmičare i posetioce, još više zabave, nagradne igare za prisutne, vrednije nagrade, a nismo zaboravili ni najmlađe čije nas je ushićenje i nasmejanost nagnalo da tom segmentu programa dodamo dosta noviteta”, navode organizatori.

Kako u prethodnim tako i u ovoj godini takmičarima će takođe biti obezbeđeni svi potrebni uslovi za nadmetanje. Sve što učesnici treba da urade je da se naoružaju tajnim receptima, dobrom voljom i da nam“izađu na teglu”!

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com