Društvo

Poboljštati Zakon o volontiranju

Neophodno je unaprediti postojeću i doneti novu regulativu o volontiranju, koja će omogućiti društveno priznanje i promociju volonterskog rada, uvažiti interese volontera i organizatora volontiranja, i doprineti razvoju volonterstva u Srbiji, rečeno je na konsultativnom sastanku predstavnika institucija i organizacija civilnog društva iz Beograda i Niša, a povodom obeležavanja Dana mladih. Namera organizatora sastanka, održanog u niškoj Kancelariji za mlade, je da se predlozi o izmenama Zakona o volontiranju uskoro dostave radnoj grupi pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koja će analizirati efektne primene postojećeg zakona.

U diskusiji “Šta može biti bolje u postojećem Zakonu o volontiranju i njegovoj primeni?” u niškoj Kancelariji za mlade učestvovalo je 40 predstavnika organizacija i institucija.

Na konsultativnom sastanku koji je trajao više od dva sata je istaknuto da se od usvajanja Zakona o volontiranju 2010. godine, preko faze njegove primene, više nailazilo na probleme i nedostatke koje je on doneo sa sobom, nego što je zakon pozitivno uticao na razvoj volontiranja.

“Zakon o volontiranju ne predstavlja zadovoljavajući pravni okvir za promociju i razvoj volontiranja kao aktivnosti od interesa za Republiku Srbiju, odnosno od javnog interesa, zato što se po zakon volontiranje tretira kao radno-pravni odnos, a ne kao dobrovoljna i slobodna inicijativa građana. Takođe, postojeći Zakon usložnjava postupak i povećava troškove organizovanja volontiranja i sadži diskriminatorne elemente, što je u suprotnosti sa Konvencijom o ljudskim pravima”, jednoglasno je zaključeno na sastanku u niškoj Kancleriji za mlade.

Ipak, da bi ovaj proces uspeo potrebna je strukturna saradnja organizacija civilnog društva i državnih institucija, kažu organizatori.

sastanak GLAVNA KZMNamera Resursnog centra Građanskih inicijativa iz Beograda i niškog Centra za razvoj građanskog društva, je da nakon serije ovakvih sastanaka u Nišu i Novom Sadu prikupe što više informacija i iskustava, kako organizatora volontiranja, tako i samih volontera.

Svi prikupljeni podaci sa predlozima za izmenu Zakona o volontiranju biće dostavljeni međusektorskoj radnoj grupi, formiranoj od strane Ministarstva za rad Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja će analizirati efektne primene postojećeg zakona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com