Društvo

U Nišu obeležen Međunarodni dan migranata

Međunarodni dan migranata 18. decembar obeležava se danas, a povodom toga udruženje PROTECTA je organizovalo aktivnosti u Nišu kako bi skrenuli pažnju javnosti na pitanje migranata i probleme sa kojima se oni suočavaju. Građanima Niša volonteri su na Trgu Kralja Milana delili prigodan informativni materijal sa najvažnijim podacima vezanim za migracije u svetu i u Srbiji.

Održan je i okrugli sto u Regionalnoj Razvojnoj Agenciji Jug na kome su predstavnici PROTECTA-e su govorili o migracijama u svetu, razlozima za obeležavanje Međunarodnog dana migranata i važnosti socijalne kohezije migranata, i prezentovani su rezultati projekta „Osnaženi – Ohrabreni – Ujedinjeni protiv predrasuda“ koji je PROTECTA sprovodila na teritoriji Južne Srbije u protekla četri meseca i koji se simbolički završava na međunarodni dan migranata.

“U okviru ovog projekta je omogućeno mladima Niša da bolje upoznaju migrantsku populaciju, zemlje odakle dolaze i njihove običaje, i da na taj način razbiju predrasude koje uglavnom dolaze iz neinformisnosti. Mladi su u proteklim mesecima sproveli kampanju prema građanima Niša, on line kampanju na društvenim mrežama koja je bila namenjena mladima, humanitarne akcije prikupljanja hrane, radionice sa maloletnim migrantima bez roditeljskog staranja koji se nalaze u Zavodu za omladinu Niš i radionice sa migrantima smeštenim u Prihvatnom Centru Preševo. Na radionicama koje su kreirali i vodili srednjoškolci iz Niša su obrađivane teme kao što su: ekologija, običaji, sport, muzika, život mladih, Evropski migrantski put. Pored mladih iz Niša, na ovim radionicama su učestvovali mladi migranti iz Avganistana, Sirije, Maroka, Indije, Pakistana…”, ističu u ovoj nevladinoj organizaciji.

Prisutnima je premijerno prikazan i dokumentarni film o životu migranata u Srbiji, i aktivnostima koje su sproveli mladi i radu institucija koje se bave pitanjem migracija. U filmu o migracijama govore predstavnici Komeserijata za izbeglice i raseljena lica, Zavoda za omladinu Niš, migranti, mladi Niša.

 

 

Projekat „Osnaženi Ohrabreni – Ujedinjeni protiv predrasuda“ realizuje PROTECTA u sklopu projekta  „Regionalna podrška upravljanju migracijama uz zaštitu prava migranata na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije u okviru javnog poziva za podnošenje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Foto: PROTECTA

Međunarodni dan migranata je međunarodni praznik koji se obeležava 18. decembra odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 4. decembra 2000. godine kao posledica velikog i rastućeg broja migranata u svetu.

Dana 18. decembra 1990. godine, Generalna skupština je usvojila Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava radnika migranata i članova njihovih porodica. Ovaj dan se obeležava kroz širenje informacija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama političkih migranata, kao i kroz razmenu iskustava i dizajna akcija kako bi se obezbedila zaštita migranata.

Foto: PROTECTA

Položaj migranata, posebno onih sa neregulisanim statusom, svrstava ovu populaciju među najranjivije grupe u društvu. Taj položaj i stepen uživanja prava jesu svojevrstan pokazatelj na kom stepenu razvoja se nalaze neka država i društvo, i odražavaju kulturu ljudskih prava u svakoj sredini.

Foto: PROTECTA

Prema podacima Ujedinjenih Nacija, u svetu danas ima preko 300 miliona migranata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. А, да неко обележи, рецимо, Дан Нишлија и Срба……?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com