Društvo

Ekološka poseta Gradu Nišu srednjoškolaca iz Danske i Holandije

Ovih dana gosti Grada Niša su srednjoškolci i profesori iz Danske i Holandije, koji se zajedno sa učenicima Gimnazije Bora Stanković iz Niša kroz trodnevni program upoznaju sa kapacitetima Grada i Južne Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

Foto: PROTECTA

Poseta je deo međunarodnog Erasmus+ projekta “European climate change curriculum” gde partnerski organizacije i gimnazije iz četri Evropske zemlje, Srbije, Španije, Holandije i Danske rade na izradi prvog Evropskog priručnika za srednjoškolce na temu klimatskih promena. Srbiju u ovom projektu predstavljaju organizacija PROTECTA i Gimnazija Bora Stanković iz Niša.

Po intenzivnom programu planirano je da se gosti upoznaju sa primerima dobre prakse iz Niša i okoline kroz aktivnosti obrazovnih institucija, lokalne samouprave, OCD-a, biznis sektora, javnih institucija, a vezano za oblasti klimatske promene, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, održivog razvoja.

Prvog dana programa pored Gimnazije gosti su se upoznali sa radom Grada Niša, čije ekološke projekte su u Gradskoj kući prezentovali Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice, Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša, koji je predstavio projekte vezane za energetsku efikasnost, i Vesna Stojanović, predstavnik KLER-a, koja je predstavila projekat za preradu otpadnih voda.

Foto: PROTECTA

 

Sa ekološkim programima u srednjim školama gosti iz inostranstva su se upoznali kroz smer tehničar zaštite životne sredine koji su prezentovali predstavnici Prehrambeno-hemijske škole. Kako se obrađuju klimatske promene na Univerzitetu su gostima prezentovali u njihovoj poseti fakultetu predstavnici Fakulteta zaštite na radu, dekan Srđan Glišić i profesor Slobodan Milutinović.

U narednim danima planirano je da gosti posete i upoznaju se sa radom: fabrike E-reciklaža, Naučno-tehnološkog parka, Prve regionalne sanitarne deponije u Leskovcu, Vodovoda u Leskovcu, Hidrocentrale u Vučju.

Nacionalna promocija prvog Evropskog priručnika za srednjoškolce na temu klimatskih promena je planirana u Nišu u maju mesecu u organizaciji PROTECTA-e.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com