Zdravlje

Ispitivanje uzroka i lečenje urinarnih infekcija kod dece

Urinarne infekcije, a naručito recidivantne urinarne infekcije kod dece su posebno važne sa aspekta ranog otkrivanja urođenih anomalija bubrega i urinarnog trakta, kaže Mr sci. med. Predrag Miljković, pedijatar – nefrolog iz niške Poliklinike Kardio medika.

Otkrivanje anomalija u prenatalnom i ranom postnatalnom periodu, sistematski ultrazvucni pregled bubrega kod sve novorođene dece, i njihovo praćenje u prvih šest meseci života, od neprocenjive su važnosti u sprečavanju nastanka ožiljnih promena na parenhimu bubrega i neminovne konsekutivne gubitku bubrežne insuficijencije, kažu u Kardio medici.

Procenat pacijenata u adultnom dobu na hemodializi još uvek u visokom procentu kao osnovnu bubrežnu bolest ima urođene anomalije bubrega i urinarnog trakta poput vezikoureteralnog refluksa i neurogene bešike. Zbog toga je od velike važnosti za rad pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, edukacija u ranom otkrivanju, praćenju, terapiji kao i prolongiranoj antibiotskoj profilaksi urinarnih infekcija.

“Posebno treba obratiti pažnju razgraničenu asimptomatskih bakternurija od simptomatskih, njihovom lečenju, osnovnim postulatima u doziranju, izboru vrste antibiotika, kao i razlozima za stvaranje antibiotska profilaksa kod vezikoureteralnog refluksa ne daje rezistenciju bakterija na korišćenje antibiotika. Dugotrajno praćenje pacijenta, naručito sa ožiljnim promenama na bubrezima ustanovljenim statičkim scintigramima bubrega sa DMSA, kroz redovnu kontrolu mikroalbuminurije, arterijske tenzije 24h holterom TA, blagovremeno uključivanje ACE inhibitora u terapiju, onsnovni su postupci prevencije hronične bubrežne insuficijencije kod dece”, kažu za Niške Vesti u Kardio medici.

Lečenje noćnog umokravanja (ENUREZA)

Pojam noćnog umokravanja se odnosi na nevoljno umokravanje u krevetu tokom noći, dok svi ostali oblici izolovanog dnevnog ili dnevno-noćnog umokravanja pripadaju urinarnim inkontinencijama.

nocno mokrenjePrimarnu noćnu enurezu imaju deca koja nikada nisu imala duži suvi period od 6 meseci. Monosimptomatska noćna enureza se odnosi samo na noćno umokravanje bez dnevne komponente, to je najčešće forma enureze (90%). Učestalost primarne noćne enureze je 20% kod dece do 5 godina, 10% do 10 godina, 2-4% dece prenese umokravanje u adolescenciju, 1-2% u odraslom dobu.

Kod noćnog umokravanja dokazano je odsustvo normalnog noćnog porasta sekrecije vazopresina (antiduretskog hormona), što smanjuje noćnu produkciju urina. Normalno se tokom noći stvori 50% manje urina u odnosu na dnevnu diurezu. Stimulusi lučenja vazopresina su osmolarnost seruma i promena volumena, te pada tenzije koja se dešava u snu, što pulsativnoj sekreciji vazopresina daje noćni porast.

“Deca sa enurezom zbog odsustva noćnog porasta vazopresina imaju povećanu produkciju urina koji prevazilazi funkionalni kapacitet bešike. Pik noćne hipersekrecije vazopresina oko 2 časa po ponoći. Noćni kapacitet bešike je manji u odnosu na dnevni 1,5 do 2 puta. Kod neke dece sa enurezom postoji pojačana aktivnost detrusora po noći. Neophodna ispitivanja pre početka lečenja su: anamnestički podaci o vremenu početka enureze, broj epizoda umokravanja, o dnevnom umokravanju, uzimanju tečnosti, navikama spavanja, učestalosti i konzistenciji stolica, položaju pri mokrenju, psihosocijalnom statusu, o simptomima odlaganja mokrenja, učestalnosti mokrenja, sindromu urgencije i inkontinencije, puckanju, opstipaciji i enkoprezi, uz obavezan fizikalni pregled”, kažu u Kardio medici.

Lečenje primerne monosimptomatske noćne enureze treba da bude imperativ svim pedijatrima, zbog pravilnog razvoja ličnosti, emotivnog, mentalnog i socijalnog statusa deteta, da bi deca sačuvala samopoštovanje, da bi se sprečilo netolerantno ponašanje roditelja i razvoj psihijatrijskih bolesti i psiholoških problema u adolescenciji i odraslom dobu.

Mr sci. med. Predrag Miljković, pedijatar – nefrolog, subspecijalista pedijatar koji se bavi bolestima urinarnog trakta (bubrezi, mokraćni putevi, mokraćna bešika – urođene anomalije, urinarane infekcije, noćno mokrenje i druge stečene bolesti).

Poliklinika Kardio medika

Vojvode Mišića 58, Niš
018/4257 213 064/860 91 41
www.kardiomedika.com

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com