Društvo

ON JE OSVOJIO SREBRNU MEDALJU NA MEĐUNARODNOJ HEMIJSKOJ OLIMPIJADI: Želim da se bavim naukum u svom gradu

U Gradskoj kući u Nišu organizovan je prijem za Žarka Ivkovića osvajača srebrne medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi.

Učenika 4.razreda specijalizovanog odeljenja za hemiju i fiziku gimnazije Svetozar Marković primio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je mladom laureatu uručio zlatnik sa likom Cara Konstantina i u ime Grada Niša poželeo puno uspeha u daljem radu.

“Žarko je nama na ovaj način pokazao put kojim treba da idemo i način kako treba u budućnosti da sarađujemo sa sistemom obrazovanja i da pružamo sve veću podršku duboko verujući da su ovo najvažnija ulaganja jer ulažemo u budućnost naše zemlje”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Međunarodna olimpijada iz hemije održana je po prvi put onlajn , a domaćin je formalno bila Turska.
Žarko je osvojio srebrnu medalju u jakoj konkurenciji kao član tima Srbije. Ove godine mladi hemičar upisao je PMF u Nišu odsek hemija, a kako kaže želja je da se bavi istraživačkim radom i jednoga dana doktorira na matičnom fakultetu.

“Osvajanje medalje na Olimpijadi je jedan od mojih najvećih uspeha na takmičenjima pored Svetosavske nagarde. Zbog situacije sa virusom nije bilo sigurno da li će olimpijada uopšte biti održana, ali kada je stigao poziv prijetno sam se iznenadio. Nisam očekivao medalju, ali kada je došla prijatno sam se iznenadio. Moj najbliži cilj je da zavšim master pre roka, da upišem doktorske studije i da se bavim naučnim radom ovde na fakultetu u Nišu”, istako je Žarko.

Foto: V.P.

Mentor mladom takmičaru bila je profesorka Maja Đorđević koja je istovremeno tokom protekle 4 godine bila i razredni starešina osvajaču srebrne medalje na Olimpijadi.

“Veliko zadovoljstvo je i samo poznaviti ovakve mlade ljude, a biti im uz to i predmetni profesor i razredni starešina je čast i privilegija. Žarko je učenik specijalizovanog odeljenja za darovite fizičare, a ono što je značajno za Gimnaziju “Svetozar Marković” i mene lično je, da je pored tpliko olimpijskih medalja koje su učenici škole osvojili iz matematike, informatike i fizike, ovo je prva olimpijska medalja iz hemije. To je značajni uspeh za školu i grad, pa i PMF koji dobija dobrog hemičara”, kaže profesorka hemije u Gimnaziji “Svetozar Marković” Maja Đorđević.

Ona dodaje da je Žarkov talenat prema prirodnim naukama došao sada do izražaja, a da je tokom četiri godine u Gimnaziji “Svetozar Marković” stekao jedno solidno znanje iz hemije. Takmičio se od prvog razreda i postizao izuzetne rezultete na državnim takmičenjima, a ova medalja sa Olimpijade je san svakog đaka koji se takmiči.
Žarkova majka Jelena je presrećna zbog uspeha svoga sina.

“Žarko je još kao mali voleo da uči, nadam se da će i nadalje da ga prate uspesi, ali se nadam da će od toga moći id a živi”, kazala je majka osvajača olimpijske medalje iz hemije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com