Društvo

Nišlijski SABOR otvara se u četvrtak

U cilju očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda, kao i promocije i afirmacije starih zanata, Udruženje “Vilin Vez” održaće NIŠLIJSKI SABOR. Pokrovitelji su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Grad Niš.

U parku na Nišavskom keju, od 18. do 21. avgusta održaće se festival na kome će učestvovati pedesetak zanatlija iz cele zemlje koji se bave starim zanatima. Manifestacija ima međunarodni karakter, jer dolaze gosti iz Bugarske i Makedonije. Zanatlije će svoje zanate prezentovati na licu mesta. Tu će se naći: grnčari, tkači, drvodelje, kazandžije, pinteri, krznari, opančari, korpari, licideri, sapundžije, bombondžije, ikonopisci, voskari, lutkari i oružari.

13892221 112231145887735 3745854750386238573 nU amfiteatru na keju će se svakoga dana Sabora od 19 časova održavati kulturno-umetnički program. U programu će učestvovati kulturno-umetnička društva (folklorne grupe, horovi), pevači izvornih pesama, svirači starinskih instrumenata (gajde, gusle, frula, dvojnice,…), pripovedači, zdravičari i drugi.

Biće organizovane modne revije odevnih predmeta i dodataka napravljenih od ručno tkanih materijala, heklanih, pletenih i vezenih, pustovane vune i krzna, ručno oslikanih haljina i obuće.

Što se tiče sportskog dela, u programu će učestvovati članovi SVEBOR kluba (Srpske VEštine BORenja i nadmetanja) koji će demonstrirati veštine drevnih srpskih viteških, uskočko-hajdučkih, izvornih i narodnih veština i znanja. Njega sačinjavaju sjedinjeni elementi izvornog narodnog tradicionalnog načina nadmetanja i golorukog borenja (slobodno rvanje i pesničenje), pastirske veštine borbe štapom, nožem i alatkama, kao i rekonstruisane viteške veštine i borbe širokim spektrom srednjevekovnog oružja.

Posetioci će moći da probaju razna jela i poslastice, specijalitetekoji suspremljeni po receptima koji su skoro zaboravljeni.

“Kroz prezentaciju proizvoda starih zanata i procesa njihove izrade, pokazaćemo da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu. Cilj nam da je da privučemo što više mladih, koji bi počeli da se bave ovim zanatima i koji bi vratili sjaj nekadašnjeg zanatstva Nišu, koji je nekada bio grad nadaleko poznat po svojim zanatlijama i Esnafu”, kaže za Niške Vesti Irena Ulemek, predsednica Udruženja “Vilin Vez” .

Svečano otvaranje je u četvrtak 18. avgusta u 19 časova, u amfiteatru na nišavskom keju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com