Društvo

Filigran – budućnost tkana srebrnim nitima

U cilju smanjenja nezaposlenosti i siromaštva, kao i očuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda kroz oživljavanje jednog od najstarijih zanata na ovim prostorima – filigrana, Udruženje Vilin vez sprovešće projekat za ekonomsko osnaživanje žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica, pod nazivom Filigran- Budućnost tkana srebrnim nitima. Pokrovitelj ovog Projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a partneri na realizaciji Projekta – Regionalna privredna komora Niš, Niški kulturni centar i Media & Reform Centar Niš.

 

 

‘’Cilj ovog projekta je ekonomsko osnaživanje žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica, samohrane majke, kroz obuku za filigranski zanat, ne bi li obezbedile sebi posao i materijalnu egzistenciju. Time bismo smanjili nezaposlenost i siromaštvo, poboljšali ekonomski položaj i status žena iz ove kategorije kroz podizanje njihovih obrazovnih i stručnih znanja i veština i obezbedili im održivu zaposlenost ili osnaživanje da pokrenu sopstveni biznis’’- kaže Irena Ulemek, predsednica udruženja.

Inovativni pristup problemu zapošljavanja žena iz ove kategorije sastoji se u tome da se stari zanati mogu obavljati u kućnim uslovima, tako da bavljenje ovim zanatom omogućava usklađivanje njihovog privatnog i poslovnog života, to jest istovremeno rad i brigu o deci.

‘’Kroz ovaj Projekat ćemo pokazati da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu. Danas je filigranski zanat skoro zaboravljen, a u Srbiji možemo da, na prste jedne ruke, pobrojimo zanatlije koji se bave ovim zanatom, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema velikog broja zaposlenih, gde je to čime se bave retkost, a ono šta izrađuju – unikat. Zanatstvo je kreativno, inovativno, radno vreme i količina proizvoda zavisi samo od vaše volje i raspoloženja. Za bavljenje zanatstvom ne treba nikakvo formalno obrazovanje, znanje jezika, poznavanje rada na računaru… kao što zahteva većina poslodavaca’’- objašnjavaju u Udruženju Vilin vez.

U okviru projekta će biti organizovan kurs filigrana za 8-10 polaznica koji će trajati 7 nedelja i koji počinje oko 15. oktobra. Kurs će se sastojati iz dva dela: praktični deo koji će se obavljati u radionici i teorijski deo koji će predstavljati Uvod u preduzetništvo. Po završetku obuke polaznice će polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom, teorijski i praktično. Takođe, biće organizovana izložba njihovih radova. One koje su položile završni ispit dobiće sertifikat, koji će im svečano biti dodeljen na završnoj večeri.

‘’Obezbedili smo da, tokom trajanja realizacije Projekta, brigu o deci polaznica kursa preuzme članica našeg Udruženja, tako da će deca prisustvovati kreativnim radionicama dok su im majke na obuci’’- dodaju iz Udruženja.

Sve polaznice kursa filigrana koje su položile završni ispit, učlanićemo u Udruženje. Kao naše članice imaće obezbeđen prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište.

Prijavljivanje kandidata i informacije na telefon 063 45 43 48 Irena Ulemek (predsednik Udruženja) ili na meil vilinvez@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com